Σύνδεση      Εγγραφή     Sitemap     instagram facebook
download app
google play app store
Εθνικό Μονοπάτι 31

 




 

ΣΗΜ.: Η διαδρομή απεικονίζεται στον χάρτη με κόκκινο χρώμα.

  

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Το Εθνικό Μονοπάτι 31 διασχίζει τους νομούς Αχαΐας και Ηλείας στην ΒΔ Πελοπόννησο από την Πάτρα μέχρι την Αρχαία Ολυμπία, περνώντας από 15 χωριά. Μια διαδρομή 102 χλμ. με πολλές απρόσμενες και ενδιαφέρουσες εναλλαγές. Έχει ονομαστεί και «Μονοπάτι του Παυσανία» αφού ο περιηγητής της αρχαιότητας πέρασε το 2ο μΧ. αι. από την Αχαΐα και κινήθηκε σε τμήμα και στην περιοχή του σημερινού Εθνικού Μονοπατιού 31.


Η πεζοπορική διαδρομή ξεκινά από την Πάτρα, από το οινοποιείο της Achaia Clauss και περνώντας από τα χωριά: Πετρωτό (Βαλατούνα), Αγία Παρασκευή (Τοπόλοβα), Καλανίστρα, Κάλανος, Λακκώματα, Μίχα, Άνω Βλασία, Πλατανίτσα, Αγράμπελα, Δίβρη (Λάμπεια), Αμυγδαλή, Κούμανη, Λάλα, Κλαδέος, Μάγειρας και Κοσκινάς, καταλήγει στον σιδηροδρομικό σταθμό της Αρχαίας Ολυμπίας.


Η διαδρομή διασχίζει τέσσερις ορεινούς όγκους: Παναχαϊκό, Ερύμανθος Λάμπει, και Φολόη, συναντά τα ποτάμια: Πείρος, Παραπείρος, Σελινούντας, Ερύμανθος, Κλαδέος, πολλά μικρότερα ρέματα, οροπέδια, τοπία ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος (δάσος Φολόης) μοναστήρια (Χρυσοποδαρίτισσας, Πορετσού, Χρυσοπηγής Δίβρης) και γραφικά χωριά και προσφέρει στον επισκέπτη, εξαιρετικές εμπειρίες και μοναδικές εντυπώσεις.


Η διαδρομή αποτελείται από 45 χλμ. μονοπάτι, 36 χλμ. χωματόδρομο και 21 χλμ. ασφαλτόδρομο. Το σημείο με το χαμηλότερο υψόμετρο της διαδρομής είναι 50μ. και το ψηλότερο 1.430μ. Ο απαιτούμενος χρόνος για τη διάσχιση της διαδρομής υπολογίζεται σε 8 ημέρες.


Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα διαμονής και εστίασης σε όλα τα χωριά της διαδρομής, γι αυτό απαιτείται σχετική αυτονομία από τους πεζοπόρους για τη διάσχιση της. Φυσικά μπορούν να πραγματοποιηθούν τμηματικές ημερήσιες πορείες.


Η σήμανση της διαδρομής έχει γίνει με μικρές τετράγωνες πινακίδες με άσπρο και κόκκινο χρώμα και σε μικρό τμήμα κίτρινο, με την ένδειξη «31» και άσπρους κόκκινους χρωματισμούς σε βράχους, πέτρες, δένδρα, μάντρες κλπ. Η σήμανση έχει με τον καιρό δυστυχώς σε αρκετά σημεία καταστραφεί γι αυτό σήμερα θεωρείται μάλλον ελλιπής.

 

ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

 

123

Ψηφιακό σύστημα πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας
και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
ΟΠΣ 5069382
123

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Επικοινωνήστε μαζί μας

για υποστήριξη στην εγγραφή και τη χρήση
του διαχειριστικού υποσυστήματος του παρόντος Portal: 2610 43 34 21

Search

Χρησιμοποιούμε cookies ώστε η τοποθεσία μας να λειτουργεί σωστά, να εξατομικεύουμε περιεχόμενο και διαφημίσεις, να παρέχουμε λειτουργίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να αναλύουμε την κυκλοφορία μας. Επίσης, κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση της τοποθεσίας μας στους συνεργάτες μέσων ανάλυσης. Πολιτική Cookies