Ψηφιακό Θεματικό Μουσείο
Η ΠΔΕ, η μοναδική Περιφέρεια σε ολόκληρη την Ελλάδα, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ, ενέταξε και υλοποίησε έργο προϋπολογισμού 1.967.880 ευρώ, ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της Π.Δ.Ε. με χρήση ψηφιακών και διαδραστικών μέσων με έμφαση σε ιστορικά γεγονότα και αναφορές, όπως τα τεκταινόμενα κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821.
ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΟΥ
- 01-11-2019 – 01-04-2020 : Ωρίμανση προς υποβολή Έργου
- 15-06-2020 : Σύμφωνη γνώμη της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Πολ.& Αθλ.
- 16-06-2020 : Πρόσκληση Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχ/ακού Προγράμματος
- 14-07-2020 : Έγκριση υποβολής πρότασης στο Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα» από Αναπτυξιακή Επιτ. Περ.Συμ.
- 24-07-2020 : Μνημόνιο συνεργασίας της Περιφ. Δυτ. Ελλάδας με Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας
- 13-08-2020 : Απόφαση ένταξης της Πράξης του Περιφ/κού Επιχ/κού Προγράμματος
«Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020» με Κωδικό ΟΠΣ5069382
- 31-08-2020 : Έγκριση του τρόπου δημοπράτησης και του τρόπου ανάθεσης του έργου
- 20-10-2020 : Σύμφωνη γνώμη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχ/σης Επιχ/κού Προγ/τος Περιφ. Δυτ. Ελλάδας για προέγκριση Τεύχους Διαγωνισμού
- 01-11-2020 : Διακήρυξη Ανοικτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού άνω των ορίων
- 29-04-2021 : Υπογραφή Σύμβασης και έναρξη Υλοποίησης
- 17-03-2022 : Αρχική Παράδοση Ψηφιακού Μουσείου και Έναρξη Λειτουργίας του στα Καλάβρυτα
Σας καλωσορίζουμε στο πρωτοποριακό Ψηφιακό Μουσείο, αφιερωμένο στην Επανάσταση του 1821:
- Σύγχρονες μορφές της ψηφιακής τεχνολογίας
- Αφουγκραζόμαστε τις προσπάθειες των προγόνων μας να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό
- Γεγονότα της Επανάστασης που συνέβησαν σε πόλεις, χωριά, βουνά και θάλασσες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και εκτός αυτής
Ποιος ο στόχος της δημιουργίας του ψηφιακού πάρκου;
- Ανάδειξη όψεων των επαναστατικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στις γεωγραφικές της περιοχές της Δυτικής Ελλάδας με τρόπο σύγχρονο, ελκυστικό και βιωματικό.
- Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποτίει φόρο τιμής στους προγόνους της.
- Ανάδειξη της ιστορικής μνήμης ως φορέα διαλόγου, προβληματισμού και προσωπικής αναζήτησης.
- Δυνατότητα πρόσβαση στην ιστορική αλήθεια και τη συλλογική μνήμη.
- Δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα να το επισκεφθούν στον τόπο τους.
- Μάθηση με έναν σύγχρονο εκπαιδευτικό και συνάμα ψυχαγωγικό τρόπο.
- Πολύτιμο εργαλείο για την εξοικείωση των ατόμων με τις νέες τεχνολογίες
Πώς επιτυγχάνεται η ανάδειξη της ιστορίας στο ψηφιακό πάρκο;
- Ακολουθώντας τις βασικές αρχές της μουσειολογίας, σχεδιάστηκαν οι χώροι του πάρκου σύμφωνα με τους κανόνες της σύγχρονης αισθητικής
- Πρωτοποριακές ψηφιακές οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες και ψηφιακά εκθέματα με έντονα εκπαιδευτικό και διαδραστικό χαρακτήρα
- Πλούσιο εποπτικό υλικό και ποικίλα διαδραστικά ερμηνευτικά εργαλεία.
- Η εμπειρία του επισκέπτη έχει έναν πολυδιάστατο χαρακτήρα.
Τι βλέπουμε στο ψηφιακό πάρκο;
Στην πρώτη Θεματική Ενότητα υπάρχει touch screen χρονολόγιο με τα κυριότερα γεγονότα που έγιναν στον ελλαδικό χώρο την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο. Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ένα γεγονός που τον ενδιαφέρει και να δει τις σχετικές με αυτό πληροφορίες. Σε άλλο σημείο του χώρου, όπου υπάρχουν πάγκοι, ο καθένας μπορεί να καθίσει και να παρακολουθήσει ντοκιμαντέρ με ιστορικά γεγονότα από την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο.
Στη δεύτερη Θεματική Ενότητα υπάρχει touch screen χρονολόγιο με τα σημαντικότερα επαναστατικά γεγονότα από τη Δυτική Ελλάδα. Και πάλι ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει το γεγονός που τον ενδιαφέρει και να διαβάσει τις σχετικές πληροφορίες. Επιπρόσθετα μπορεί να παρακολουθήσει το σχετικό με τα ιστορικά γεγονότα της Δυτικής Ελλάδας ντοκιμαντέρ.
Στην τρίτη Θεματική Ενότητα υπάρχει διαδραστικό ψηφιακό υλικό (βιβλία), το οποίο ο επισκέπτης μπορεί να «ξεφυλλίσει», ανακαλύπτοντας στις ψηφιακές του σελίδες ιστορικά πρόσωπα τα οποία πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα της Επανάστασης. Άλλα ψηφιακά εκθέματα αποτελούν οι τρισδιάστατες απεικονίσεις και αναπαραστάσεις κάστρων και φρουρίων της Περιφέρειας. με καθοριστικό ρόλο στα επαναστατικά γεγονότα. Το τελευταίο ψηφιακό έκθεμα της ενότητας προσφέρει – μέσω εικονικής πραγματικότητας– αναπαραστάσεις σημαντικών μαχών.
Στην τέταρτη Θεματική Ενότητα στεγάζονται ψηφιακά εκθέματα από την καθημερινή ζωή της εποχής, καθώς και ένα εικονικό δωμάτιο ένδυσης. Στο «δωμάτιο» αυτό ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε παραδοσιακές ενδυμασίες και χρηστικά αντικείμενα της επαναστατικής περιόδου, να τα προβάλλει φορεμένα στον εαυτό του, αλλά και να τα εκτυπώσει.
Η πέμπτη Θεματική Ενότητα είναι αφιερωμένη σε διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά και εφήβους όλων των σχολικών βαθμίδων, αλλά και για ενήλικες. Διαδραστικά τραπέζια και διαδραστικές οθόνες περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά παιχνίδια, όπως γρίφους, αντιστοίχιση, παιχνίδια πολλαπλών επιλογών, παζλ, και άλλα σχετικά. Παράλληλα ο χώρος δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς να προετοιμάσουν το μάθημά τους πριν από την επίσκεψή τους στο πάρκο και στη συνέχεια να το «φορτώσουν» στο σύστημα προκειμένου να αποτελέσει εκπαιδευτικό υλικό.
ο ψηφιακό Πάρκο περιόδευσε σε δέκα πόλεις της Δυτικής Ελλάδας Καλάβρυτα, Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Ναύπακτος, Αμαλιάδα, Πύργος, Πάτρα και Αίγιο σε πλήρη ανάπτυξη από το Μάρτιο του 2022 έως το Φεβρουάριο του 2023. Ακολούθησε η μόνιμη εγκατάσταση στην Κλειτορία του Δήμου Καλαβρύτων και στο Μεσολόγγι των δυο όμοιων υποσυστημάτων στα οποία όπως ήταν μελετημένο μπορούσε να διαιρεθεί. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του το επισκέφθηκαν περισσότεροι από 50.000 επισκέπτες η πλειοψηφία των οποίων ήταν μαθητές των Σχολικών μονάδων όλης της Περιφέρειας.
Περισσότερα για το σύνολο των δράσεων και το Ψηφιακό Μουσείο στον υπερσύνδεσμο:
Ψηφιακό Μουσείο