Σύνδεση      Εγγραφή     Sitemap     instagram facebook
download app
google play app store

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Εκδηλώσεις 2021

Ημερίδα τοπικής ιστορίας "Βάλτος κι Επανάσταση: Σακαρέτσι": της Εππι- Δρούμε ΑΜΚΕ

Στα πλαίσια υλοποίησης των δράσεων για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821, ο Δήμος Αμφιλοχίας με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ διεξήγαγε μια σειρά ημερίδων, ημερίδων μελέτης της τοπικής ιστορίας, με τίτλο: «Η επανάσταση στην κοιλάδα του Αχελώου», με σκοπό να αναδείξει τη σημασία και τον ρόλο των Βαλτινών κατά τη διάρκεια του Αγώνα. 

Η πέμπτη ημερίδα: «Βάλτος κι Επανάσταση: Σακαρέτσι», έλαβε χώρα στο χωριό Περδικάκι, προκειμένου να ενισχύσει την προβολή της ιστορίας του τόπου και την προσέλκυση επισκεπτών. 

Το ιστορικό χωριό Σακαρέτσι, αποτέλεσε γενέτειρα των σπουδαιότερων κλεφταρματολών της Ελληνικής Επανάστασης. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας κατείχε μεγάλη γεωγραφική έκταση που ξεκινούσε στα όρια της Ηπείρου, της Αργιθέας-Θεσσαλία, τα Άγραφα-Ευρυτανίας και έφτανε έως και τη Δούνιστα (σημερινός Εμπεσός-Σταθάς). Αποτέλεσε γενέτειρα και τόπο δράσης πολλών αγωνιστών και πολεμιστών, που κοσμούν το πάνθεον των Ηρώων της Επανάστασης. Το χωριό δεν υποδουλώθηκε ποτέ στον τούρκικο ζυγό και μέτρησε αναρίθμητους νεκρούς που έπεσαν στη μάχη για την απελευθέρωση.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλ. Διακυβέρνησης, υπεύθυνος για τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών κ. Α. Φίλιας, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γ. Κατσούλας, ο Δήμαρχος Αργιθέας και πρόεδρος του Δικτύου Πίνδος κ. Α. Στεργίου (επιστολή), καθώς και ο πρόεδρος της ΤΚ Περδικακίου κ. Π. Καπούλας. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από πανεπιστημιακούς, συγγραφείς του τόπου, καθώς και από απογόνους των αγωνιστών, με θεματολογία: τα Γενικά αρχεία του κράτους, τον Μπουκουβάλα, Ίσκο, Μπακόλα, Πατροκοσμά, τη Μάχη της Μηλιάς και τα πρώτα σύνορα του κράτους.

Εισηγήσεις:
    • «Γιάννης Μπουκουβάλας - Ο γενάρχης των Μπουκουβαλαίων». Γιώργος Ροΐδης, Συνταξιούχος Δάσκαλος.
    • «Προσεγγίζοντας την προσωπικότητα και τη δράση του Γώγου Μπακόλα». Βασίλης Ζάγκας, Εκπαιδευτικός.
    • «Στα χνάρια του Πατροκοσμά- Στροφή προς το λαό & προσφορά στην παιδεία». Στέλιος Παπαλεξανδρόπουλος, Καθηγητής ΕΚΠΑ.

ΤΟΠΟΣ:  Πλατεία Περδικακίου Αμφιλοχίας.
ΧΡΟΝΟΣ: 28/08/2021

Δείτε την ημερίδα: Ημερίδα - Σακαρέτσι   

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

NEA-ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Δεν βρέθηκαν νέα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Τηλέφωνο

Emails-Website

 

 

123

Ψηφιακό σύστημα πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας
και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
ΟΠΣ 5069382
123

Search