Σύνδεση      Εγγραφή     Sitemap     instagram facebook
download app
google play app store

image
image
image
image
Εκδηλώσεις 2021

Αποκαλυπτήρια προτομής Ηρωίδας 1821-Αδαμαντίας Γρηγοριάδη: του Συλλόγου Νεολαίας και Άθλησης Ν. Φιγαλείας

Εντός των πλαισίων διεξαγωγής δράσεων για την επέτειο των 200 ετών από το 1821 ο Σύλλογος Νεολαίας και Άθλησης Νέας Φιγαλείας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πραγματοποίησε τη δημιουργία και τα αποκαλυπτήρια προτομής της Ηρωίδας του 1821, Αδαμαντίας Γρηγοριάδη.

Η Αδαμαντία Γρηγοριάδη υπήρξε αγωνίστρια και ηρωίδα κατά τη διάρκεια του 1821, καθώς κήρυξε η ίδια την έναρξη της Ελληνική Επανάστασης στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο, στις 24/03/1821, υψώνοντας την ελληνική σημαία στη Ζούρτσα.

Το έργο φιλοτέχνησε ο εθνικός - κορυφαίος γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει πολλά σπουδαία έργα. Η υλοποίηση της κατασκευής αποτέλεσε μια εξαιρετικά δύσκολη κατασκευή καθώς δεν υπήρχε φωτογραφικό υλικό ή πληροφορίες σε σχετικά κείμενα για τη μορφή της ηρωίδας.

Η πρώτη συνάντηση καθώς και τα αποκαλυπτήρια του έργου, έλαβαν χώρα στο Δημαρχείο Φιγαλείας. Στη παρουσίαση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ζαχάρως-Ν. Φιγαλείας κ. Αλεξανδρόπουλος, ο π. Δήμαρχος Φιγαλείας κ. Πιπιλής, ο αντιδήμαρχος κ. Βλάχος, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου κ. Μπαλαδήμας, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Τάγαρης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Φιγαλείας π. Α. Αποστολόπουλος, μέλη των ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγου. Στόχος της συνάντησης να γνωστοποιηθεί η μετέπειτα κεντρική εκδήλωση. 

Σε μεταγενέστερο χρόνο υλοποιήθηκε και η δεύτερη συνάντηση, όπου έγιναν τα επίσημα αποκαλυπτήρια της προτομής καθώς και η τοποθεσία που θα μετατραπεί στην «κατοικία» της ηρωίδας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Δημοτική Αρχή, οι αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες, το τοπικό συμβούλιο, οι πρόεδροι των φορέων και συλλόγων της περιοχής καθώς και η επιτροπή της Ομάδας Πρωτοβουλίας, για την Ανάδειξη και Προβολή των εκδηλώσεων του 1821 στην Ηλεία.

ΤΟΠΟΣ:   Δημαρχείο Ν. Φιγαλείας.
ΧΡΟΝΟΣ: 27/11/2021

Πηγή Φωτογραφιών: Φιγαλεία new24

image
image
image
image

NEA-ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Δεν βρέθηκαν νέα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Νέα Φιγαλεία, 270 56

Τηλέφωνο

Emails-Website

 

 

123

Ψηφιακό σύστημα πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας
και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
ΟΠΣ 5069382
123

Search