Σύνδεση      Εγγραφή     Sitemap     instagram facebook
download app
google play app store
Η ιδέα

Η ιδέα

Οι δύο αυτές φιγούρες είναι οι:

1. Η Δέσπω: γεννημένη στο Μεσολόγγι το 1805 όταν η πόλη είναι υπό τον πλήρη έλεγχο του Αλή Πασά. Oικογένεια του Παναγιώτη Παπαλουκά. Νονός του μικρού της αδελφού, του Θανάση είναι ο Θανάσης Ραζηκότσικας.

Στις 30/04/1825 συναντά για πρώτη φορά τον δεύτερο οικοδεσπότη μας, τον Θανάση που έχει το ίδιο όνομα με τον αδελφό της. Η συνάντηση τους γίνεται στη Σούδα, το σημείο όπου ο Ανδρέας Μιαούλης σπάει την πολιορκία του Μεσολογγίου και στέλνει για τελευταία φορά εφόδια και τρόφιμα. Η Δέσπω έχει σταλεί από τους πολιορκημένους για να δείξει το πέρασμα στους άντρες του Μιαούλη.

Το 1826, κατά την «έξοδο» φοράει τα ρούχα του αδελφού της, που είναι ένα από τα θύματα του λιμού, και ακολουθεί τον Νότη Μπότσαρη από την έξοδο του «Ρήγα». Η Δέσπω είναι από τους ελάχιστους επιζώντες. Σε μια πορεία πεζή από το Μεσολόγγι μέχρι το Ναύπλιο βλέπει, ακούει, θυμάται και τελικά ξεναγεί τον επισκέπτη σε ολόκληρη την χερσαία Δυτική Ελλάδα.

2. Ο Θανάσης: Γεννημένος το 1802 στα Καλάβρυτα από φτωχή οικογένεια. Από μικρός είναι παπαδοπαίδι. Ο πατέρας του είναι οδηγός και ιχνηλάτης των «κλεφτών». Σε μικρή ηλικία για βιοποριστικούς λόγους αλλά και από το φόβο των Τούρκων, ο πατέρας του τον στέλνει στην Ύδρα. Όταν το 1816 ο Ανδρέας Βώχος, μετέπειτα γνωστός ως Ανδρέας Μιαούλης, αποφασίζει να εγκατασταθεί στο νησί, τον παίρνει κοντά του ως ψυχοπαίδι. Έχει το ίδιο όνομα με τον μικρό του γιο και περίπου την ίδια ηλικία. Τον Σεπτέμβριο του 1821, όταν ο Μιαούλης αποφασίζει να βγει ξανά στην θάλασσα και να συμβάλει στον αγώνα, ο Θανάσης τον ακολουθεί και έμμεσα ή άμεσα εμπλέκεται στα ιστορικά γεγονότα που ακολουθούν. Αν και δεν είναι από αρχοντική γενιά όπως η Δέσπω, γίνονται αμέσως φίλοι. Η ιστορία τους, αποτελείτο αφήγημα έκθεσης. Μέσα από τα μάτια του Θανάση βλέπουμε την επανάσταση από την πλευρά των αντρών (που την εποχή εκείνη διαφοροποιείται από αυτή των γυναικών), των ανθρώπων της θάλασσας και των κλεφτών. Η Δέσπω από  την άλλη πλευρά είναι στην στεριά, γυναίκα, μορφωμένη και ζει την πολιορκία και την έξοδο, στο Μεσολόγγι. Ξεκινάει πεζή από τη δυτική Ελλάδα, έχοντας χάσει τα πάντα, και φτάνει στα νοτιοανατολικά, ενώ ο φίλος της έχει ακολουθήσει την αντίθετη πορεία από τη θάλασσα. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να προσεγγίσουμε όλα τα γεγονότα, ενώ τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην ζωή τους είναι και πρωταγωνιστές στην Επανάσταση του 1821.

Η ιστορία τους θα ολοκληρωθεί μαζί με τα τελευταία γεγονότα που θα αναδεικνύονται στην έκθεση με τον γάμο τους στα Καλάβρυτα, γενέθλια γη του Θανάση.

 

Date

09 Αυγούστου 2021

Tags

1821

 

123

Ψηφιακό σύστημα πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας
και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
ΟΠΣ 5069382
123

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Επικοινωνήστε μαζί μας

για υποστήριξη στην εγγραφή και τη χρήση
του διαχειριστικού υποσυστήματος του παρόντος Portal: 2611 100 238

Search

Χρησιμοποιούμε cookies ώστε η τοποθεσία μας να λειτουργεί σωστά, να εξατομικεύουμε περιεχόμενο και διαφημίσεις, να παρέχουμε λειτουργίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να αναλύουμε την κυκλοφορία μας. Επίσης, κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση της τοποθεσίας μας στους συνεργάτες μέσων ανάλυσης. Πολιτική Cookies