Σύνδεση      Εγγραφή     Sitemap     instagram facebook
download app
google play app store

Εκδήλωση με τίτλο «Αντίρριο 1821-1829». Η εκδήλωση αποτελείται από δύο μέρη. 

Στο πρώτο μέρος η Θεοδωροπούλου Παρασκευή-Τατιάνα, φιλόλογος, γενική γραμματέας του συλλόγου, θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Αντίρριο 1821-1829». 

Στο δεύτερο μέρος η Ειρήνη Σαρίογλου, ερευνήτρια – ιστορικός, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πόλης και γεν. γραμματέας του ΙΔΙΣΜΕ (Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών) θα παραθέσει ομιλία με θέμα «Εγώ δια τούτο είμαι Πατριάρχης, όπως σώσω το έθνος μου…», η οποία θα διευρύνει το τοπικό πλαίσιο και θα αναφερθεί στον πανελλήνιο χαρακτήρα της επανάστασης. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου και την προσφορά κεράσματος 3 στους παρευρισκομένους. 

Η εκδήλωση στο σύνολό της απευθύνεται στους κατοίκους του Αντιρρίου, αλλά και σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Ναυπακτίας, από τη στιγμή μάλιστα που η παράδοση του κάστρου του Αντιρρίου στις 13 Μαρτίου 1829 άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της Ναυπάκτου, σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 18 Απριλίου 1829. Απευθύνεται, επίσης, σε όλους όσους ενδιαφέρονται αλλά και προβληματίζονται για την ιστορία, αλλά και σε όσους δυσκολεύονται να την προσεγγίσουν και να την κατανοήσουν, κυρίως μαθητές και άτομα νεαρότερης ηλικίας. Επίσης, ανανεώνει και εμπλουτίζει τη συλλογική μνήμη και γι’ αυτό συνάδει απόλυτα με το πραγματικό νόημα που έχει η απόδοση τιμής στο γεγονός που σήμανε τη γέννηση του νεοελληνικού κράτους, την Επανάσταση του 1821.

Η Ειρήνη Σαρίογλου, ερευνήτρια – ιστορικός, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πόλης και γεν. γραμματέας του ΙΔΙΣΜΕ (Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών) και ακόμα ένας ιστορικός, μέλος της επιστημονικής ομάδας του ΙΔΙΣΜΕ, θα παραθέσουν ομιλίες και παρουσίαση σχετική με τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με την απελευθέρωση του Αντιρρίου. Οι ομιλίες, αφού καλύψουν το εν λόγω θέμα, είναι δυνατόν να το διευρύνουν πέρα από τα στενά τοπικά και χρονικά πλαίσια και μπορεί να διερευνούν επιμέρους πτυχές, να επεκτείνονται και σε ευρύτερα θέματα, όπως π.χ. την πολιτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τις συγκρούσεις της με την Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας ή να αναφέρονται σε πρόσωπα που έπαιξαν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή καθοριστικό ρόλο, όπως π.χ. ο Τοποτηρητής Αυγουστίνος Καποδίστριας. Η εκδήλωση στο σύνολό της, τόσο με το περιεχόμενο, όσο και με το επίπεδό της, αλλά και με το επιστημονικό κύρος και την καταξίωση των ομιλητών, απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους κατοίκους του Αντιρρίου, αλλά και σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Ναυπακτίας, από τη στιγμή μάλιστα που η παράδοση του κάστρου του Αντιρρίου στις 13 Μαρτίου 1829 άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της Ναυπάκτου, σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 18 Απριλίου 1829. Απευθύνεται, επίσης, σε όλους όσους ενδιαφέρονται αλλά και προβληματίζονται για την ιστορία, αλλά και σε όσους δυσκολεύονται να την προσεγγίσουν και να την κατανοήσουν, κυρίως μαθητές και άτομα νεαρότερης ηλικίας. Επίσης, ανανεώνει και εμπλουτίζει τη συλλογική μνήμη και γι’ αυτό συνάδει απόλυτα με το πραγματικό νόημα που έχει η απόδοση τιμής στο γεγονός που σήμανε τη γέννηση του νεοελληνικού κράτους, την Επανάσταση του 1821. Τέλος, με την ανοιχτή συζήτηση που θα ακολουθήσει, θα δοθεί η δυνατότητα στους ομιλητές και στους παρευρισκόμενους να ανταλλάξουν απόψεις για τα παραπάνω θέματα.

Σημ.: Το ΙΔΙΣΜΕ και η κ. Ειρήνη Σαρίογλου, έπειτα από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντιρρίου «το Καστέλλι», έχουν τιμήσει με την παρουσία τους τη Ναύπακτο και στο πρόσφατο παρελθόν, στις 14 Δεκεμβρίου 2019, με την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή έδυσε», που είναι βασισμένο στο βιβλίο «Η Μικρασιατική Εκστρατεία του Κώστα Μισαηλίδη - Οι ανταποκρίσεις του από το Μέτωπο 1919-1922». Η εκδήλωση είχε μεγάλη προσέλευση και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την κοινωνία της Ναυπάκτου.

ΤΟΠΟΣ: ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΟΡΜΟΒΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

ΧΡΟΝΟΣ: 17/7/2021

 

123

Ψηφιακό σύστημα πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας
και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
ΟΠΣ 5069382
123

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Επικοινωνήστε μαζί μας

για υποστήριξη στην εγγραφή και τη χρήση
του διαχειριστικού υποσυστήματος του παρόντος Portal: 2610 43 34 21

Search

Χρησιμοποιούμε cookies ώστε η τοποθεσία μας να λειτουργεί σωστά, να εξατομικεύουμε περιεχόμενο και διαφημίσεις, να παρέχουμε λειτουργίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να αναλύουμε την κυκλοφορία μας. Επίσης, κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση της τοποθεσίας μας στους συνεργάτες μέσων ανάλυσης. Πολιτική Cookies