Σύνδεση      Εγγραφή     Sitemap     instagram facebook
download app
google play app store

Η συνεισφορά του Απόκουρου (της ευρύτερης περιοχής του σημερινού Δήμου Θέρμου) στον αγώνα της ανεξαρτησίας του 1821, υπήρξε πολυποίκιλη και πολύ σημαντική. Στην παρούσα πρόταση παρουσιάζονται πτυχές των ιστορικών δεδομένων και της παράδοσης, που είτε έλαβαν χώρα στο Απόκουρο, είτε ξεκίνησαν απ΄ αυτό, είτε σχετίζονται με προσωπικότητες που άγουν την καταγωγή τους από το Απόκουροκαι διακρίθηκαν ιδιαίτερα για την συμβολή τους στον αγώνα της παλιγγενεσίας. Συγκεκριμμένα: 

  • Παρουσιάζουμε τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Απόκουρο την περί το 1821 περίοδο, κυρίως τα γεγονόταμε πρωταγωνιστή τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, του οποίου η δράση στο Απόκουρο είχε ως επακόλουθο την απελευθέρωσή του. 

  • Προβάλλουμε τμήμα του τεραστίων διαστάσεων έργου του Κοσμά του Αιτωλού, με ιδιαίτερη εστίαση:

    • Στην τεράστια συνεισφορά του στην Παιδεία, αφού ως γνωστόν ίδρυσε πάνω από 210 σχολεία τη δύσκολη εκείνη περίοδο.

    • Στον αγώνα του για τη διάσωση και τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας. § Στον αγώνα του για την προστασία της Φύσης και του Περιβάλλοντος.

    • Στον αγώνα του για την προστασία των δικαιωμάτων της γυναίκας.

    • Στην τεράστια προσπάθειά του για τον ξεσηκωμό του γένους, αφού ως γνωστό πραγματοποίησε 4 περιοδείες οργώνοντας την Ελλάδα απ΄άκρου εις άκρον. Η παρουσίαση και προβολή όλων αυτών των ιστορικών γεγονότων, θα γίνει μέσα από τη δημιουργία InfoKiosk, με κύρια στόχευση την ενημέρωση του κοινού. Τα γεγονότα της περιόδου εκείνης με σημασία διαχρονική και υπερόρια, αλλά και οι υπέροχες εκείνες μορφές των πρωταγωνιστών, είχαν σημαντικές επιπτώσεις στα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά δεδομένα τόσο της περιοχής του Απόκουρου όσο κι ολόκληρης της Ελλάδας. Επιδίωξή μας είναι η παροχή στο κοινό, όλων εκείνων των απαραίτητων ιστορικών στοιχείων, με τρόπο ιστορικά τεκμηριωμένο, μοντέρνο και εύληπτο απ’το κοινό, με ιδιαίτερη εστίαση στους νέους. Γι’ αυτό, αξιοποιούμε τις δυνατότητες που μας προσφέρουν οι Νέες Τεχνολογίες, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και με σύγχρονες μεθόδους προβολής και παρουσίασης,φέρνουμε το κοινό κοντά στα γεγονότα της εποχής εκείνης, προσφέροντας του την πλήρη γνώση με τη χρήση μοντέρνων μεθόδων και πρακτικών του Internet, των mobileapplications, των διαδραστικών συστημάτων. Πιστεύουμε τέλος πως η πρότασή μας πέραν όλων αυτών, παρέχει ειδικά στους νέους κινητρα και δυνατότητες αξιοποίησης του τεραστίων διαστάσεων πολιτιστικού Αποκουρήτικου υπόβαθρου, του εν πολλοίς άγνωστου κι αναξιοποίητου πολιτιστικού μας πλούτου.

 

Η σύντομη παρουσίαση των ιστορικών στοιχείων στα οποία εδράζεται η πρότασή μας, διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Ιστορικά στοιχεία που σχετίζονται με την Απελευθέρωση του Απόκουρου

Τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Απόκουρο την περίοδο του 1821, αποτελούν το πρώτο σκέλος της πρότασής μας κι είναι πολύ σημαντικά, αφού η ευτυχής και τελική κατάληξής των ήταν η απελευθέρωση του Απόκουρου.

Το Απόκουρο

Το 1825 οι Τούρκοι, για να στηρίξουν τις πολιορκητικές δυνάμεις των στο Μεσολόγγι, για να ελέγχουν τις από και προς τα Σάλωνα (Άμφισα) και Ζιτούνι  (Λαμία) κι από τη Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο μεταφορές, εφοδιοπομπές και επικοινωνίες, στήνουν στο Πετροχώρι στρατόπεδο 2.400 ανδρών. Ο στρατηγός του Απόκουρου Κώστας Σιαδήμας καλεί σε βοήθεια στο Απόκουρο τον Καραϊσκάκη. Ο Καραϊσκάκης έρχεται και στήνει το στρατόπεδό του - στρατόπεδο Δυτικής Ελλάδας - στην Δερβέκιστα (Ανάληψη). Από εκεί ο Καραϊσκάκης πραγματοποιεί δύο μεγάλα κατορθώματα:

  • Νυχτομαχία του Μεσολογγίου.

Στις 25 Ιουλίου του 1825, κατεβαίνει απ΄ τον Ζυγό στο πολιορκούμενο απ΄ τον Κιουταχή Μεσολόγγι, χτυπά τους Τούρκους, τους αιφνιδιάζει , τους κατανικά και καταφέρνει να αναπτερώσει το ηθικό των ενδόξων πολιορκημένων και να βάλει τροφές και άντρες στο Μεσολόγγι.

 

  • Απελευθέρωση του Απόκουρου.

Με σειρά μαχών στο Πετροχώρι Αποκούρου, από 25 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου του 1825, κατανικά τους Τούρκους και καταφέρνει να τους εξωθήσει σε αποχώρηση. Έτσι ελευθερώθηκε το Απόκουρο.

Αναμνηστική στήλη

 

  • Ιστορικά στοιχεία που σχετίζονται με το έργο του Πατροκοσμά

Ο Πατροκοσμάς, γέννημα και θρέμα του Απόκουρου -  (Ο ίδιος σε επιστολή του χαρακτηρίζεται Αποκουρήτης, λέει πως γεννήθηκε στο Απόκουρο, στο Μεγαδέντρο) στην προσπάθεια αφύπνισης της συνείδησης του σκλαβωμένου γένους, όργωσε κυριολεκτικά ολόκληρη την Ελλάδα πραγματοποιώντας 4 περιοδείες - (Στις περιοδείες αναφέρονται τα κύρια μέρη (τα πληθυσμικώς μεγαλύτερα), ενώ υπάρχουν κι άλλα μέρη μικρότερου πληθυσμού που επισκέφθηκε)

1η Περιοδεία 1759 – 1762.

Ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη και επισκέφθηκε τις περιοχές: Αδριανούπολης, Δράμμας, Σερρών, Εδέσσης, Κοζάνης, Ραψάνης, Λάρισσας, Τρικάλων, Καρπενησίου, Απόκουρου, Γαλαξειδίου.

2η Περιοδεία 1763 – 1773

Ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη και επισκέφθηκε τις περιοχές: Κομοτηνή, Καβάλα, Άγιον Όρος, Τρικέρι Μαγνησίας, Λάρισσα, Τύρναβος, Ελασσόνα, Ραψάνη,  Γρεβενά, Κοζάνη, Φλώρινα, Αχρίδα, Καστοριά, Σιάτιστα, Ζαγοροχώρια, Μέτσοβο, Ζίτσα, Γιάννενα, Συράκο, Καλαρύται, Τρίκαλα, Αγρίνιο, Ναύπακτος, Γαλαξείδι, Αίγιο, Μεσολόγγι, Κεφαλονιά. 

3η Περιοδεία 1775 – 1777

Ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη και επισκέφθηκε τις περιοχές: Άνδρος, Τήνος, Πάρος, Σίφνος, Νάξος, Κάρπαθος, Ρόδος, Σύμη, Τήλος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Ικαρία, Σκύρος, Σκόπελος, Άγιον Όρος, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Σιάτιστα, Μοναστήρι, Αχρίδα, Μπεράτι, Μοσχόπολη, Καλικόντασι, Καστοριά, Αργυρόκαστρο, Τεπελένι, Χειμάρα, Δίβρη, Δυρράχειο, Αυλώνα, Δέλβινο, Παραμυθιά, Σούλι, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Μακρυνεία, Πετροχώρι, Ταξιάρχης, Ξηρόμερο, Λευκάδα, Ιθάκη, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Λευκάδα, Πρέβεζα, Κέρκυρα.

4η Περιοδεία 1777 – 1779

Ξεκίνησε από την Κέρκυρα και επισκέφθηκε τις περιοχές: Άγιοι Σαράντα, Αυλώνα, Δυράχειο, Αχρίδα, Κορυτσά, Βέροια, Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα, Άρτα, Γιάννενα, Τεπελένι, Μπεράτι, Καλικόντασι, τόπος του μαρτυρίου του.

Σε κάθε μέρος που επισκεπτόταν μιλούσε στο πλήθος που προσέρχονταν στις ομιλίες του, ενώ στα περισσότερα μέρη και πριν την αναχώρησή του ίδρυε Σχολεία, πάνω από 200 όπως ο ίδιος αναφέρει σε επιστολή του, προς τον αδελφό του Χρύσανθο, ιδρυτή και Σχολάρχη της Πατριαρχικής Ακαδημίας Κωνσταντινουπόλεως και μετέπειτα Δ/ντή του Ελληνομουσείου του Αγίου Γεωργίου Γρόττας Νάξου.

Στις ομιλίες του μεταξύ πολλών άλλων αναφέρονταν στο Έθνος, και στην Ορθοδοξία, στην Ελληνική γλώσσα που είχε λησμονηθεί, στην Παιδεία που δεν υπήρχε. Στήριζε την Ελληνική γλώσσα, πάλευε για τη διατήρησή της, κι άφινε εντολή να διδάσκεται στα Σχολεία που ίδρυε για το λόγο αυτό στα μέρη που επισκεπτόταν. Πίστευε πως μόνο αν μορφωθούν οι Έλληνες θα αποτινάξουν τον Τούρκικο ζυγό. Πρώτα απ΄ όλα έλεγε να κάμετε Σχολείο, ύστερα να κάμετε την Εκκλησία. Στις ομιλίες του επίσης αναφέρονταν στην προστασία της Φύσης και του Περιβάλλοντος, αφού σε κάθε μέρος που πήγαινε φύτευε και μπόλιαζε ο ίδιος τα δέντρα. Θεωρείται πρωτοπόρος, για τα δεδομένα της εποχής εκείνης, διότι υποστήριζε σθεναρά τα δικαιώματα των γυναικών.

Με την πρότασή μας, προβάλουμε τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά του έργου του, την συμβολή του στην Παιδεία, στη γλώσσσα, την αγάπη του προς τη Φύση, τη συμβολή του στην προστασία του Περιβάλλοντος, τη σθεναρή του θέση στην υποστήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών, θέματα επίκαιρα και άκρως ενδιαφέροντα και σήμερα όσο ποτέ άλλοτε. Ας σημειωθεί πως το 2009 η Αρχιεπισκοπή και μετά από αίτημα της Δασικής Υπηρεσίας, όρισε τον Πατροκοσμά ως προστάτη Άγιο της Δασικής Υπηρεσίας και των Δασικών.

Όλο αυτό το πολύ συντόμως ανωτέρω αναπτυχθέν ιστορικό πλαίσιο, θα θέλαμε με την πρότασή μας να υποστηρίξουμε και προς τούτο προτείνουμε:

1. Info Kiosk

Σε 5 επιλεγμένα σημεία θα τοποθετηθούν καλαίσθητες πινακίδες που θα περιέχουν τουριστικού περιεχομένου πληροφορίες για τον οιονδήποτε επισκέπτη, οπτικοακουστικό δηλαδή υλικό που θα μπορεί μέσω του τηλεφώνου του να δει. Το κάθε σημείο ενδιαφέροντος θα σημαίνεται με ένα μοναδικό QRcode. Ο επισκέπτης του σημείου με το κινητό του τηλέφωνο θα διαβάζει το QRcode του Σημείου ενδιαφέροντός του και το τηλέφωνο θα του κάνει ξενάγηση για το Σημείο αυτό.

2. Διαφήμιση - Προβολή

Η δράση αυτή θα προβληθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, σε ιστοσελίδες, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Συγκεκριμένα:

  • Η πρότασή μας, είναι ολοκληρωμένη. Με σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές, κάνει καταγραφή και ανασκόπηση ιστορικών στοιχείων, διαχέει την ιστορική γνώση προς κάθε κατεύθυνση, ενώ εμπλουτίζει το πολιτιστικό υπόβαθρο της ΠΔΕ, συνεισφέροντας σημαντικά στη διαμόρφωση της περιφερειακής συνείδησης, που είναι ένα εκ των μεγάλων ζητούμενων στην ΠΔΕ.

  • Προβάλλει, φέρνοντας στο προσκήνιο άγνωστες ίσως στους πολλούς, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας του Απόκουρου, χρησιμοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες που παρέχουν οι ΤΠΕ, κι ως εκ τούτου απευθύνεται κύρια στον νεανικό πληθυσμό, διασυνδέοντας έτσι με μοντέρνες και σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές το παρελθόν με το μέλλον.Η πρότασή μας, είναι η αφετηρία της κατά τον καλλίτερο τρόπο ανάδειξης του χθές και του σήμερα της περιοχής μας, ενώ οι σύγχρονες μέθοδες και πρακτικές που εφαρμόζει, μπορεί να γίνουν κυρίως για τους νέους, ο οδηγός αξιοποίησης του πολιτισμικού μας πλούτου και συνεισφέρει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, αφού οι σύγχρονες τεχνικές μπορούν να λειτουργήσουν σε πολυγλωσσικό περιβάλλον. Έτσι με την πρότασή μας απευθυνόμαστε στο παγκόσμιο κοινό.

 

            

ΤΟΠΟΣ:  ΠΕΤΡΟΧΩΡΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΧΡΟΝΟΣ: ΜΑΪΟΣ 2021

 

 

 

123

Ψηφιακό σύστημα πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας
και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
ΟΠΣ 5069382
123

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Επικοινωνήστε μαζί μας

για υποστήριξη στην εγγραφή και τη χρήση
του διαχειριστικού υποσυστήματος του παρόντος Portal: 2610 43 34 21

Search

Χρησιμοποιούμε cookies ώστε η τοποθεσία μας να λειτουργεί σωστά, να εξατομικεύουμε περιεχόμενο και διαφημίσεις, να παρέχουμε λειτουργίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να αναλύουμε την κυκλοφορία μας. Επίσης, κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση της τοποθεσίας μας στους συνεργάτες μέσων ανάλυσης. Πολιτική Cookies