Σύνδεση      Εγγραφή     Sitemap     instagram facebook
download app
google play app store

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Εκδηλώσεις 2021

Η μάχη της Καυκαριάς: του Δήμου Δυτικής Αχαΐας

Ενόψει των εορτασμών για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα, διοργάνωσαν εκδήλωση βασισμένη στη μάχη που έλαβε χώρα στην Καυκαριά τον Αύγουστο του 1827.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Μυλωνάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλ. Διακυβέρνησης Δυτικής Ελλάδας, κ. Φίλιας και παρευρέθηκαν επιπλέον ο βουλευτής Αχαΐας κ. Τσιγκρής, ο Δήμαρχος Αιγιάλειας Δ. Καλογερόπουλος, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θ. Μπαρής, ο πρ. Δήμαρχος Δυτ. Αχαΐας Αν. Παναγιωτόπουλος, η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων κα. Σολωμού, ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Γρ. Αλεξόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Δυτικής Αχαΐας Κυρ. Ορλώφ, Σπ. Σταυρογιαννόπουλος και Άγγ. Καρατζάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Π. Κουνάβης και Σπ. Δημόπουλος καθώς και ο Πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου Χρ. Μούλιας.

Η δράση περιλάμβανε παρουσίαση ταινίας – ντοκιμαντέρ, προκειμένου να γνωστοποιηθούν τα γεγονότα της μάχη της Καυκαριάς στο ευρύ κοινό, θεατρικά δρώμενα, έκθεση παραδοσιακών, αυθεντικών όπλων της Επανάσταση του 1821, καθώς και παρουσίαση παραδοσιακών χορών της Πελοποννήσου, από το χορευτικό Σύλλογο του Κάτω Αλισσού.

Η προαναφερθέντα ταινία τεκμηρίωσης εμπεριείχε πλάνα από:
   1.   Τον λόφο της Καυκαριάς, τον τόπο τον οποίο διαδραματίστηκε η μάχη.
   2.   Τα όπλα με τα οποία πολέμησαν οι Έλληνες, όπως αυτά διασώζονται στην παρακείμενη Ι. Μ. Μακελλαριάς.
   3.   Τη σπηλιά όπου σύμφωνα με την παράδοση βρίσκονται τα οστά των Τούρκων που έπεσαν στη μάχη.
   4.   Τον Ναό της Αγίας Παρασκευής Ρακίτας Αχαίας, εκεί όπου δυο ημέρες πριν από τη μάχη οι αγωνιστές τέλεσαν την Θεία Λειτουργία.

Η μάχη της Καυκαριάς, μια από τις πιο ένδοξες ηρωικές στιγμές για τους επαναστατημένους Έλληνες, αποτέλεσε μια σημαντική, συνάμα καθοριστική στιγμή, του εθνικού αγώνα (1821-1828), καθώς η έκβασή της αναπτέρωσε τις ελπίδες των Ελλήνων και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το ηθικό των Οθωμανών, βάζοντας κατά κύριο λόγο φραγμό στην εξάπλωση του «τούρκικου προσκυνήματος».  Συγχρόνως, η σπουδαία αυτή αναμέτρηση, συγκρότησε το έναυσμα για τον επίλογο της επανάστασης, καθώς λίγο αργότερα με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου (1827) επήλθε η εθνική ανεξαρτησία.

ΤΟΠΟΣ:  Μαζαράκι Δυτικής Αχαΐας.
ΧΡΟΝΟΣ: 03/10/2021

Δείτε το ντοκυμαντέρ: Η μάχη της Καυκαριάς
Πηγή φωτογραφιών: Δήμος Δυτικής Αχαΐας -   Δήμητρα Νικολοπούλου

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

NEA-ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Δεν βρέθηκαν νέα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Τηλέφωνο

Emails-Website

 

 

123

Ψηφιακό σύστημα πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας
και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
ΟΠΣ 5069382
123

Search