Σύνδεση      Εγγραφή     Sitemap     instagram facebook
download app
google play app store

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Εκδηλώσεις 2021

Αποκαλυπτήρια προτομής Θεοδωράκη Γρίβα: του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας

Ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας, στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διοργάνωσε εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στρατηγού Θεοδωράκη Γρίβα.

Η προτομή τοποθετήθηκε στη πλατεία της Βόνιτσας, στον προαύλιο χώρο του Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Βόνιτσας και επρόκειτο για έργο που φιλοτέχνησε ο Αγρινιώτης γλύπτης Ευάγγελος Τύμπας. Η εκδήλωση περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, αποκαλυπτήρια της προτομής, καθώς και αφήγηση για τη ζωή και τη δράση του στρατάρχη Θεοδωράκη Γρίβα, από τον σκηνοθέτη-ηθοποιό Δημήτριο Βερύκιο. 

Επιπροσθέτως, στη δράση παρουσιάστηκε έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, οι οποίοι ζωγράφισαν σημαίες και λάβαρα της Επαναστάσεως.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Γ. Αποστολάκης, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, οι Βουλευτές Κ. Καραγκούνης και Αθανάσιος Καββαδάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλ. Διακυβέρνησης Α. Φίλιας, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Α. Μαυρομμάτης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος-Βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Μ. Γούδας, ο Δήμαρχος Λευκάδας Χ. Καλός, καθώς και άλλοι Βουλευτές και Μέλη Φορέων και Συλλόγων της περιοχής.

Θεοδωράκης Δράκος Γρίβας (1797 - 24/10/1862)

Γεννήθηκε στην Πρέβεζα και καταγόταν από τη σπουδαία οικογένεια Γρίβα της Ακαρνανίας από την Περατιά. Συμμετείχε στην Επανάσταση του 1821 με δικό του στρατιωτικό σώμα, ενώ την περίοδο της ανεξαρτησίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. 

Ονομάστηκε χιλίαρχος το 1822 και στρατηγός το 1824 .Υπηρέτησε στην αυλή του Αλή Πασά ως το 1821. Πολέμησε στο γηροκομείο Πάτρας στις 2 Μαρτίου 1822, στο Βραχώρι, στον Αετό Ξηρομέρου, στο Πέτα στις 9 Αυγούστου 1822, στην Α’ πολιορκία του Μεσολογγίου το Δεκέμβριο του 1822 και στην Πελοπόννησο, όπου διετέλεσε φρούραρχος στο Παλαμήδι. 

Το 1836 κατέστειλε την εξέγερση της Στερεάς Ελλάδας εναντίον του Όθωνα, ενώ το 1847 οργάνωσε ο ίδιος επανάσταση με σκοπό να καταψηφιστεί η κυβέρνηση Μαυροκορδάτου. Το κάστρο του Τεκέ στην Αιτωλοακαρνανία, πρώην μοναστήρι, σύμφωνα με ιστορικές πηγές παραχωρήθηκε στο Γρίβα αφότου το κατέλαβε.

Απεβίωσε στις 19 Οκτωβρίου 1862 από δηλητηρίαση Άγγλων πρακτόρων στο Μεσολόγγι.

ΤΟΠΟΣ:  Πλατεία Βόνιτσας.
ΧΡΟΝΟΣ:  01/10/2021

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

NEA-ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Δεν βρέθηκαν νέα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Τηλέφωνο

Emails-Website

 

 

123

Ψηφιακό σύστημα πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας
και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
ΟΠΣ 5069382
123

Search