Σύνδεση      Εγγραφή     Sitemap     instagram facebook
download app
google play app store

image
Εκδηλώσεις 2021

‘’Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821’’

Το Λύκειο Ελληνίδων Πατρών, παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών, διατηρεί δυναμική παρουσία στα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα της περιοχής των Πατρών, μέσω της συμμετοχής των χορευτικών τμημάτων του σε παραστάσεις και ποικίλα πολιτιστικά και κορυφαία αθλητικά δρώμενα της περιοχής μας και όχι μόνον. ΄Εχοντας ως σαφή καταστατικό σκοπό την διατήρηση ζωντανής της μνήμης από τους αγώνες του έθνους μας και ειδικότερα την αναγέννηση και διατήρηση των Ελληνικών εθίμων και παραδόσεων,  έρχεται με μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον εορτασμό των  200 ετών από την επανάσταση του 1821 Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός λευκώματος με φωτογραφίες από παραδοσιακές γυναικείες φορεσιές το οποίο και θα διατεθεί δωρεάν σε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην εκκλησία, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στην α΄βάθμια και β΄ βάθμια εκπαίδευση, στα ξενοδοχεία της περιοχής, στους όμορρους δήμους , κλπ.

Η παρουσίαση του λευκώματος θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια εκδήλωσης που θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών (διήμερη) αφιερωμένη στο ρόλο της Ελληνίδας κατά την Επανάσταση του 1821, με ομιλητές αναγνωρισμένου κύρους και στην οποία θα εκτίθενται σε προθήκες, πλήρεις παραδοσιακές γυναικείες φορεσιές του 1821 από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες θα ραφτούν εξ αρχής. Καθ’ όλη τη διάρκεια του επετειακού έτους, οι στολές αυτές θα κοσμούν τις εισόδους κεντρικών κτιρίων της πόλης μας καθώς και μια πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.

Τέλος μια αντιπροσωπεία 20 ατόμων του χορευτικού τμήματος του Λυκείου Ελληνίδων, με παραδοσιακές φορεσιές, θα συμμετάσχουν στις επετειακές εκδηλώσεις της πόλης των Καλαβρύτων.

Το Λύκειο Ελληνίδων Πατρών, ιδρύθηκε το 1913 ως παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών με αρχικό στόχο την επιμόρφωση των κοριτσιών λαϊκών τάξεων και  μετέπειτα την  διάσωση και διάδοση των λαϊκών παραδόσεων. Διατηρεί δυναμική παρουσία στα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα της περιοχής μέσω συμμετοχής των χορευτικών τμημάτων του σε παραστάσεις και ποικίλα δρώμενα της περιοχής. Ενδεικτικά αναφέρουμε παραστάσεις και συναυλίες ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ και ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ με έγκριτους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως η αείμνηστη ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ, ο ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ, ο ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΪΤΑΝΟΣ, ο ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ, ο ΑΓΑΘΩΝΑΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ, το συγκρότημα ΤΑΚΙΜ και ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΙΑΒΑΣ. Συμμετείχε επίσης σε εκδηλώσεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα όπως στους ΔΕΛΦΟΥΣ (παγκόσμιο συνέδριο ΙΑΤΡΙΚΗΣ) στην ΑΘΗΝΑ (ξενοδοχείο Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004, τηλεοπτικές εμφανίσεις στην ΕΡΤ) στην ΚΑΛΑΜΑΤΑ (εορτασμοί για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών) στην ΝΑΟΥΣΑ, στην ΒΕΡΟΙΑ, στην ΤΡΙΠΟΛΗ, στον ΠΥΡΓΟ κ.α. στη Ναυτική Εβδομάδα, σε διάφορα Συνέδρια Πανεπιστημίων, στο Παμπελοποννησιακό  Ιατρικό Συνέδριο, στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο, στο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας 2019, στο  event PATRAS 2019 FERRARI DAYS “PASSIONE ROSSA”, σε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις καθώς και σε ποικίλες άλλες εκδηλώσεις της πόλης μας, με αποκορύφωμα τις αξιόλογες παραστάσεις που διοργανώνει στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, στο θέατρο Πάνθεον, στο Θέατρο Απόλλων και στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Aντικείμενο της παρούσας πρότασης αποτελεί η υλοποίηση δράσεων από το Λύκειο Ελληνίδων που βρίσκονται σε απόλυτη συσχέτιση με τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το 1821, δεδομένου του ότι το κύριο μέρος των δραστηριοτήτων του αφορά στη διατήρηση ζωντανής της ιστορικής μνήμης από την Εθνική Παλιγγενεσία, με άμεσο και έμμεσο τρόπο. 

Οι προτεινόμενες δράσεις θα κινηθούν σε δυο άξονες:

Α) Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει την προβολή της λαϊκής μας παράδοσης μέσα από έκθεση – προβολή γυναικείων παραδοσιακών φορεσιών (8 τεμ) που θα προέρχονται από   ισάριθμες  περιοχές της Ελλάδας. Οι φορεσιές αυτές θα κατασκευαστούν (ραφτούν) από την αρχή και θα είναι πλήρεις , με έμφαση στους κεφαλόδεσμους, τα κοσμήματα, τα φέσια, τα γιλέκα, τις τραχηλιές, κ.ο.κ. Θα τοποθετηθούν σε ομοιώματα (κούκλες) και θα συνοδεύονται από αντίστοιχη ενημερωτική επιγραφή ενός πλαισίου – βιτρίνας. Οι στολές αυτές παραπέμπουν στην ανάδειξη του ρόλου  των Ελληνίδων γυναικών του Αγώνα για την ελευθερία και θα παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό:

i) Στα πλαίσια μιας διημερίδας που θα διοργανωθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στην διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν ομιλίες,  βιντεοπροβολές, oι παραδοσιακές γυναικείες φορεσιές και η παρουσίαση ενός λευκώματος του οποίου την δημιουργία προτείνουμε στην συνέχεια. Στην συγκεκριμένη εκδήλωση θα κληθούν ομιλητές  εγνωσμένου κύρους από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, από το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, από το Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών και από άλλους φορείς. 

ii) Mέσω της τοποθέτησης των προθηκών με τις παραδοσιακές γυναικείες φορεσιές αφενός σε μια ειδική πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων του 2021 (με εξαίρεση την ανωτέρω ημερίδα), αφετέρου στην είσοδο ορισμένων από τα κεντρικά κτίρια εξέχουσας σημασίας της πόλης μας όπως το Δημαρχιακό Μέγαρο, το κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – αίθουσα συνεδριάσεων Περιφερειακού Συμβουλίου, την είσοδο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ), κλπ. Για τα ανωτέρω έχει υπάρχει μια πρώτη συνεννόηση με τους ιθύνοντες των τοπικών φορέων οι οποίοι υποδέχτηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό την πρότασή μας. 

Β) Ο β΄ άξονας αφορά στην δημιουργία ενός επετειακού λευκώματος το οποίο θα περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό του Λυκείου Ελληνίδων από την παράδοσή μας του 1821, με φωτογραφίες και των φορεσιών αλλά και των εκδηλώσεων του Λυκείου Ελληνίδων από ιδρύσεως. Το εν λόγω λεύκωμα θα αναπαραχθεί σε 400 αντίτυπα τα οποία θα δοθούν ως δώρο στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ήτοι Μητροπολίτη Πατρών και Αιγιάλειας, Δήμαρχο, Περιφερειάρχη, Πρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών, Προϊστάμενο Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης, Δ/ντή ΟΛΠΑ,  Συνδέσμου Ξενοδόχων Δυτικής Ελλάδας,. Η πρεμιέρα της παρουσίασης του λευκώματος θα πραγματοποιηθεί στην διάρκεια της ανωτέρω διημερίδας ενώ ο σκοπός της δημιουργίας των αντιτύπων είναι η δωρεάν διάθεσή τους στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις εισόδους των ξενοδοχείων αλλά και στις Δ/νσεις α΄βάθμιας και β’ βαθμιας εκπαίδευση, ώστε να αποτελέσει ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για την διατήρηση ζωντανής της μνήμης του Αγώνα στα σχολεία. 

Τέλος μια αντιπροσωπεία 20 ατόμων του χορευτικού τμήματος του Λυκείου Ελληνίδων, με παραδοσιακές φορεσιές, θα συμμετάσχουν στις επετειακές εκδηλώσεις της πόλης των Καλαβρύτων κατά το μήνα Μάρτιο και όπου αλλού ζητηθεί.


ΤΟΠΟΣ:  ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ, ΠΔΕ, ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ, Α ΒΑΘΜΙΑ, Β ΒΑΘΜΙΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ, ΟΛΠΑ, ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ.

ΧΡΟΝΟΣ: 04/04/2021

image

NEA-ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Δεν βρέθηκαν νέα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Τηλέφωνο

Emails-Website

 

 

123

Ψηφιακό σύστημα πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας
και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
ΟΠΣ 5069382
123

Search