Σύνδεση      Εγγραφή     Sitemap     instagram facebook
download app
google play app store

image
Εκδηλώσεις 2021

Οι γυναίκες στην Επανάσταση της Δυτικής Ελλάδας: της Παναιτωλ/ικής Συνομοσπονδίας

Η Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία (ΠΑΝ.ΣΥ) και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, πραγματοποίησαν διαδικτυακή εκδήλωση που αφορούσε στην Πολιορκία του Μεσολογγίου και τα πολεμικά γεγονότα της Δυτικής Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το 1ο θέμα-πλαίσιο της εκδήλωσης με τίτλο: «Οι γυναίκες στην Επανάσταση της Δυτικής Ελλάδας. Οι επιπτώσεις των πολεμικών γεγονότων και ειδικά της πολιορκίας του Μεσολογγίου στη ζωή των γυναικών της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας».

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Φίλιας, υπεύθυνος για τον συντονισμό των δράσεων για τα 200 χρόνια, καθώς και ο Πρόεδρος της Παναιτω/ικής Συνομοσπονδίας κ. Χολής.

Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της Επανάστασης παρουσιάστηκαν ως αιχμάλωτες πολέμου, αγωνίστριες, ορφανά και χήρες. Επιπλέον, πλήθος εξ αυτών, οι οποίες μετατράπηκαν σε σύμβολα της εποχής, οι διάσημες γυναίκες Αγωνίστριες, είχαν σχέση (άμεση ή έμμεση) με την Αιτωλοακαρνανία.

Εισηγητές της εκδήλωσης - Θέμα:
    •  Ιωάννης Νεραντζής, Δρ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας: «Ψωμί και μπαρούτι».
    •  Δέσποινα Δελίδου, Φιλόλογος: «Η τύχη των γυναικοπαίδων που αιχμαλωτίστηκαν στη διάρκεια της Εξόδου του Μεσολογγίου, στα χρόνια του Καποδίστρια (1828-1831)».
    •  Ασπασία Βουμβάκη, Φιλόλογος: «Η θέση των Ελληνίδων και Οθωμανίδων στο Μεσολόγγι μεταξύ 1824 και 1825, βάσει των παρατηρήσεων του γιατρού Julius Millingen».
    •  Ιωάννης Δημητρούκας, Δρ. Βυζαντινής Ιστορίας: «Η γεωγραφική προέλευση των γυναικόπαιδων που αιχμαλωτίστηκαν στη διάρκεια της Εξόδου Μεσολογγίου και των χηρών και των ορφανών που είχαν πλημμυρίσει τα Ακαρνανικά παράλια το καλοκαίρι του 1828».

ΤΟΠΟΣ:   Διαδικτυακή Εκδήλωση.
ΧΡΟΝΟΣ:  24/11/2021

image

NEA-ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Δεν βρέθηκαν νέα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Τηλέφωνο

Emails-Website

 

 

123

Ψηφιακό σύστημα πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας
και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
ΟΠΣ 5069382
123

Search