Σύνδεση      Εγγραφή     Sitemap     instagram facebook
download app
google play app store

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Εκδηλώσεις 2021

Ημερίδα τοπικής ιστορίας "Βάλτος κι Επανάσταση: Η Τατάρνα αναπολεί": της Εππι- Δρούμε ΑΜΚΕ

Στα πλαίσια υλοποίησης των δράσεων για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821, ο Δήμος Αμφιλοχίας με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ διεξήγαγε μια σειρά ημερίδων, ημερίδων μελέτης της τοπικής ιστορίας, με τίτλο: «Η επανάσταση στην κοιλάδα του Αχελώου», με σκοπό να αναδείξει τη σημασία και τον ρόλο των Βαλτινών κατά τη διάρκεια του Αγώνα.
  
Η πρώτη ημερίδα: «Βάλτος κι Επανάσταση: Η Τατάρνα αναπολεί», έλαβε χώρα στο χωριό Τρίκλινο της Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να ενισχύσει την προβολή της ιστορίας του τόπου και την προσέλκυση επισκεπτών. 

Η μάχη της Τατάρνας αποτέλεσε το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός για τη Δυτική Ρούμελη κατά το ξεκίνημα του εθνικού αγώνα, καθώς εκεί άναψε η φλόγα της επανάστασης και εδραιώθηκε ο αγώνας για την Ελευθερία. Στις 22 Μαρτίου 1821 έγινε η πρώτη μάχη των Ελλήνων με τους Οθωμανούς από το ένοπλο σώμα του Οδυσσέα Ανδρούτσου, ο οποίος επιτέθηκε σε τουρκική χρηματαποστολή.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλ. Διακυβέρνησης, υπεύθυνος για τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών κ. Α. Φίλιας, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γ. Κατσούλας, ο Δήμαρχος Αγράφων Α. Καρδαμπίκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Ροΐδης, Αντιδήμαρχοι, ο Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κ. Κοπίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος Τρικλίνου Θ. Σβερδίλας και πρόεδροι κοινοτήτων, ενώ παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από πανεπιστημιακούς, συγγραφείς του τόπου, καθώς και από απογόνους των αγωνιστών, με θεματολογία: την ιστορική Μάχη της Τατάρνας, την Ιερά Μονή Τατάρνας, Κασβίκης και τους αφανείς αγωνιστές.

Εισηγήσεις:
    • «Ιστορικές μνήμες από το Βιλαέτι του Βάλτου». Γεώργιος Σταμάτης, Αρχαιολόγος MSc, Πρόεδρος Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδα. 
    • «22 Μαρτίου 1821 Η μάχη της Τατάρνας». Κωνσταντίνος Χαραμής, Εκπαιδευτικός. 
    • «Η πολεμική κοινωνία του Βάλτου. Από την προεπαναστατική πραγματικότητα στις συνθήκες του επαναστατικού περιβάλλοντος». Νικόλαος Χούτας, Δρ. Νεότερης Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Εκπαιδευτικός.

ΤΟΠΟΣ:  Πλατεία Τρικλίνου Αμφιλοχίας.
ΧΡΟΝΟΣ: 05/08/2021

Δείτε την ημερίδα: Ημερίδα -Τρίκλινο 

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

NEA-ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Δεν βρέθηκαν νέα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Τηλέφωνο

Emails-Website

 

 

123

Ψηφιακό σύστημα πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας
και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
ΟΠΣ 5069382
123

Search