Σύνδεση      Εγγραφή     Sitemap     instagram facebook
download app
google play app store

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Εκδηλώσεις 2021

Τα Κλέφτικα τραγούδια της Λευτεριάς από τον Γερό του Μοριά: της Πύλης Πολιτισμού Εν Πατραίς

Η Πύλη Πολιτισμού «Εν Πάτραις» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, γιόρτασε στις 26 Σεπτεμβρίου 2021 τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821, παρουσιάζοντας το υπερθέαμα: «Τα κλέφτικα τραγούδια της Λευτεριάς από τον γέρο του Μοριά και η Αρματωσιά των αγωνιστών του 1821».

Οι καλεσμένοι, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την έκθεση παραδοσιακών φορεσιών, όπλων και κοσμημάτων από όλη την Ελλάδα, της εποχής του 1821, του συλλέκτη και ελληνοράπτη, Νίκου Πλακίδα. Μετά το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων από την πρόεδρο της Πύλης Πολιτισμού «Εν Πάτραις», κα. Φουρφουρή και του εκπροσώπου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης κ. Φίλια, ακολούθησε η ομιλία του ιστορικού Χρήστου Δήμτσιου.

Κατά τη διάλεξη έγινε αναφορά τόσο στον βίο και τη δράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όσο και στη συμβολή του πρωτεργάτη της Ελληνικής Επανάστασης, στην προσπάθεια απελευθέρωσης της πόλεως των Πατρών. Πιο συγκεκριμένα, η ομιλία περιλάμβανε αναφορές για την πολιορκία του Κάστρου των Πατρών, τη μάχη του Γηροκομείου και του Σαραβαλίου. Ταυτόχρονα, μέσα από την πορεία του βίου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αποκαλύφθηκαν πτυχές της ιδιοφυΐας του και της στρατιωτικής του ικανότητας.

Μετά την ομιλία, ακολούθησε πλήρης παρουσίαση της «Αυθεντικής» ανδρικής φορεσιάς του 1821, με τη συνολική εξάρτηση. Παράλληλα, ο μουσικός, Τάκης Μπαλάσης, προυσίασε Κολοκοτρωναίκα τραγούδια και το χορευτικό τμήμα της Πύλης Πολιτισμού, μαζί με τα τμήματα των εκπολιτιστικών συλλόγων Σουλίου και Γομοστού, παρουσίασαν χορούς της Αχαΐας. Εν κατακλείδι, η χορωδία της Πύλης Πολιτισμού «Εν Πάτραις», με μαέστρο τον Θεμιστοκλή Δράμη απέδωσε κλέφτικα τραγούδια.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γνήσιο παραδοσιακό, κλέφτικο γλέντι με τραγούδια, χορούς και γεύματα, σε ποικίλα διαζώματα του χώρου.

ΤΟΠΟΣ:   Λυκοχόρος Πάτρας.
ΧΡΟΝΟΣ:  26/09/2021

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

NEA-ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Δεν βρέθηκαν νέα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Μονή Γηροκομείου, Πάτρα, 26500

Τηλέφωνο

Emails-Website

 

 

123

Ψηφιακό σύστημα πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας
και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
ΟΠΣ 5069382
123

Search