Σύνδεση      Εγγραφή     Sitemap     instagram facebook
download app
google play app store

ΤΟ 2021 ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το 2021 είναι μία ημερομηνία ορόσημο για την πατρίδα μας, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, που οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Η Δυτική Ελλάδα με περηφάνια τιμάει τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης ως η γη που άναψε την φλόγα της λευτεριάς και φώτισε τον δρόμο αναγέννησης της Ελλάδας.

Από τις αρχές του 2020 η ΠΔΕ ξεκίνησε τις προετοιμασίες προκειμένου η Π.Δ.Ε., το μέρος που ξεκίνησε η Ελληνική Ανεξαρτησία, να αποτελέσει το επίκεντρο των εορτασμών με συγκρότηση και ψήφιση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Σχεδίου Δράσης που έθεσε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση ποιοτικών δράσεων.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγιστοποίηση του βαθμού επιτυχίας των δράσεων– εκδηλώσεων, η αξιοπιστία, η ποιότητας και εγκυρότητας της θεματολογίας των δράσεων- εκδηλώσεων που αφορούν ευαίσθητα εθνικά, ιστορικά, παιδαγωγικά, λαογραφικά και γενικότερα επιστημονικά θέματα, η κοινωνική συμμετοχή και δράση πάνω σε κοινούς στόχους, η διοργάνωση εκδηλώσεων καθολικά αποδεκτών προς μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους και η ελαχιστοποίηση πιθανών παρενεργειών ή αστοχιών που αφορούν κυρίως τη θεματολογία και τη διοργάνωση των δράσεων- εκδηλώσεων το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε τη Γνωμοδοτική Επιτροπή «Δυτική Ελλάδα 2021».

Στο συγκεκριμένο portal θα έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε τις δράσεις αυτές που συνίστανται ως εξής:

Άξονας 1:Έργα εμβληματικού/ στρατηγικού χαρακτήρα


Α. Η ΠΔΕ, η μοναδική Περιφέρεια σε ολόκληρη της Ελλάδα, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ, ενέταξε και υλοποιεί έργο προϋπολογισμού 1.967.880 ευρώ, ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της Π.Δ.Ε. με χρήση ψηφιακών και διαδραστικών μέσων με έμφαση σε ιστορικά γεγονότα και αναφορές, όπως τα τεκταινόμενα κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821.

Το έργο διακρίνεται σε τρία υποέργα:
• Την οργάνωση και λειτουργία ενός κινητού ψηφιακού μουσείου, το οποίο θα περιοδεύσει σε σημαντικά αστικά κέντρα της Π.Δ.Ε., πριν εγκατασταθεί μόνιμα σε σημεία της Π.Δ.Ε. με ιδιαίτερο ρόλο στην Επανάσταση και συγκεκριμένα στα Καλάβρυτα και την Ιερή Πόλη Μεσολογγίου. Στο κινητό ψηφιακό μουσείο αξιοποιούνται σύγχρονες ψηφιακές οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες (βίντεο προβολές, διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακές αναπαραστάσεις, εικονική πραγματικότητα, ολογραμματική μεικτή πραγματικότητα, συστήματα ακουστικής και πολυμεσικής ξενάγησης, κλπ.).
• Την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών και ψηφιακού περιεχομένου με πολυεπίπεδο τρόπο, ήτοι: α) μέσω πύλης προβολής περιεχομένου και υπηρεσιών (portal), β) μέσω εφαρμογής έξυπνων συσκευών, χωρίς απαίτηση σύνδεσης στο διαδίκτυο με χρέωση του ενδιαφερόμενου και χωρίς απαίτηση εγκατάστασης εφαρμογής, τοπικά, μέσω ασύρματων σταθμών προβολής περιεχομένου, οι οποίοι θα εγκατασταθούν ανά την επικράτεια της Π.Δ.Ε. και θα πληροφορούν τον επισκέπτη για 2500 σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα όρια της Περιφέρειας
• Παραγωγή ενός περιγραφικού ντοκιμαντέρ με μη εμπορικό σκοπό αλλά διαθέσιμο για ανοιχτή χρήση (open access), μέσω του οποίου θα αναδεικνύεται η ιστορία και ο πολιτισμός της Δυτικής Ελλάδας Β. Λεύκωμα. Παραγωγή από ιδίους πόρους εκδοτικού έργου υψηλής ποιότητας κι αισθητικής, εστιασμένου στη σύνδεση της Δυτικής Ελλάδας με τα προεπαναστατικά χρόνια και τα χρόνια της Επανάστασης.

Άξονας 2: Έργα & δράσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς

Με ανοιχτή πρόσκληση που δημοσίευσε η ΠΔΕ Δυτικής Ελλάδας υποβλήθηκαν προς αξιολόγηση 320 προτάσεις.
Μετά από δυο φάσεις αξιολόγησης εγκρίθηκαν προς υλοποίηση και συνδιοργάνωση με την ΠΔΕ με ιδίους πόρους 130 προτάσεις.

Ως προς το περιεχόμενο οι υπο διοργάνωση προτάσεις μπορούν να ταξινομηθούν ως εξής:


• Πολιτιστικές δράσεις: όπερα, θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια, μουσικές συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις, εικαστικές παρεμβάσεις και εκθέσεις, ιστορικές περιηγήσεις, εκθέσεις ιστορικών κειμηλίων, αναπαραστάσεις, αναβιώσεις μαχών και άλλων ιστορικών γεγονότων, κλπ..
• Ψηφιακές εφαρμογές : ψηφιακά μουσεία, εφαρμογές κινητών και tablet, ηλεκτρονικές ιστοσελίδες, αξιοποίηση τεχνολογιών BYOD (Bring Your Own Device), ηλεκτρονικές πύλες πληροφόρησης, κλπ.
• Αθλητικές & περιβαλλοντικές δραστηριότητες: αγώνες ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, δρόμου και μεγάλων αποστάσεων, ποδηλασία κλπ. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα έργα που σχετίζονται με το μηχανοκίνητο αθλητισμό, καθώς και έργα ήπιων περιβαλλοντικών παρεμβάσεων (πχ. ανάδειξη μονοπατιών, εξωραϊσμός σημείων ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, κλπ.)

Ένας χρόνος γεμάτος ιστορία, γεμάτος μνήμες και συναισθήματα με άρωμα Ελλάδας και περηφάνεια.
H Δυτική Ελλάδα, η γη της φλόγας, πρωταγωνίστρια στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους τότε, πρωταγωνίστρια και σήμερα 200 χρόνια μετά, με εκδηλώσεις μνήμης, ανασκόπησης και περισυλλογής που σηματοδοτούν ταυτόχρονα την αφετηρία για ένα καλύτερο αύριο για τις γενεές που έρχονται. Αφετηρία που σηματοδοτείται με εμβληματικά έργα που αναφέρονται στο παρελθόν, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του σήμερα, και στοχεύουν στην προσέγγιση και στόχευση του ενός καλύτερου αύριο.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΑΣ 

 

 

123

Ψηφιακό σύστημα πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας
και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
ΟΠΣ 5069382
123

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Επικοινωνήστε μαζί μας

για υποστήριξη στην εγγραφή και τη χρήση
του διαχειριστικού υποσυστήματος του παρόντος Portal: 2611 100 238

Search

Χρησιμοποιούμε cookies ώστε η τοποθεσία μας να λειτουργεί σωστά, να εξατομικεύουμε περιεχόμενο και διαφημίσεις, να παρέχουμε λειτουργίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να αναλύουμε την κυκλοφορία μας. Επίσης, κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση της τοποθεσίας μας στους συνεργάτες μέσων ανάλυσης. Πολιτική Cookies