Σύνδεση      Εγγραφή     Sitemap     instagram facebook
download app
google play app store

Το έργο αφορά:

«Ἡ μάχη τῆς Καυκαριᾶς»: Δημιουργία ταινίας τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) με σκοπό την παρουσίαση της μάχης στο ευρύ κοινό. Βασική επιδίωξη τούτου του ψηφιακού εγχειρήματος είναι -μέσω της προβολής σχετικού οπτικοακουστικού υλικού- να αποτελέσει μια σημαντική ιστορική πηγή για όλους τους Έλληνες συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και διατήρησης της εθνικής ταυτότητας.

Η εν λόγω ταινία τεκμηρίωσης θα περιλαμβάνει πλάνα από:

  1. Τον λόφο της Καυκαριάς, τον τόπο δηλαδή που διαδραματίστηκε η μάχη.
  2. Τα όπλα με τα οποία πολέμησαν οι Έλληνες, όπως αυτά διασώζονται στην παρακείμενη Ι. Μ. Μακελλαριάς.
  3. Τη σπηλιά όπου σύμφωνα με την παράδοση βρίσκονται τα οστά των Τούρκων που έπεσαν στη μάχη.
  4. Τον Ναό της Αγίας Παρασκευής Ρακίτας Αχαίας, εκεί όπου δυο ημέρες πριν από τη μάχη οι αγωνιστές τέλεσαν την θ. Λειτουργία.

 

 

Φέτος  συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821,δηλαδή την ιδρυτική πράξη της σύγχρονης Ελλάδας αλλά και του σύγχρονου ελληνικού κράτους του οποίου η επίσημη δημιουργία επήλθε λίγα χρόνια αργότερα. Όπως είναι γνωστό, η Επανάσταση του 1821 βρίθει από ένδοξες στιγμές γεμάτες ηρωισμό από τους Έλληνες που δεν δίστασαν να αντιμετωπίσουν τους πολυάριθμους Τούρκους και στο τέλος να αποτινάξουν τον ζυγό φέρνοντας την πολυπόθητη λευτεριά.

Μια από αυτές τις ένδοξες ηρωικές στιγμές για την πατρίδα μας αποτελεί η μάχη της Καυκαριάς, που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 1827 μεταξύ των επαναστατημένων Ελλήνων και των Οθωμανών.

Η εν λόγω μάχη αποτελεί μια σημαντική και συνάμα καθοριστική στιγμή του εθνικού μας αγώνα (1821-1828) αφού η έκβασή της αναπτέρωσε τις ελπίδες των Ελλήνων και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το ηθικό των Οθωμανών, βάζοντας κατά κύριο λόγο φραγμό στην εξάπλωση του «τουρκοπροσκυνήματος». Δυστυχώς όμως, η μάχη της Καυκαριάς, όπως και η περίοδος του «τουρκοπροσκυνήματος», είναι μια πτυχή του εθνικού μας αγώνα (1821-1827) που δεν έχει εξεταστεί επαρκώς από τους ιστορικούς. Ως εκ τούτου η συμπλήρωση 200 ετών από την Εθνική παλιγγενεσία του 1821 μπορεί αδιαμφισβήτητα να αποτελέσει το εφαλτήριο τόσο για την καθολική αναγνώριση των αγώνων και των θυσιών του λαού μας όσο και για την ανάδειξη αυτής της σπουδαίας αναμέτρησης όπου ουσιαστικά απετέλεσε το έναυσμα για τον επίλογο της επανάστασης, αφού λίγο αργότερα η ναυμαχία του Ναυαρίνου (1827) σήμανε την εθνική ανεξαρτησία.

 

ΤΟΠΟΣ: ΜΑΖΑΡΑΚΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

ΧΡΟΝΟΣ: 03/10/2021

 

123

Ψηφιακό σύστημα πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας
και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
ΟΠΣ 5069382
123

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Επικοινωνήστε μαζί μας

για υποστήριξη στην εγγραφή και τη χρήση
του διαχειριστικού υποσυστήματος του παρόντος Portal: 2610 43 34 21

Search

Χρησιμοποιούμε cookies ώστε η τοποθεσία μας να λειτουργεί σωστά, να εξατομικεύουμε περιεχόμενο και διαφημίσεις, να παρέχουμε λειτουργίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να αναλύουμε την κυκλοφορία μας. Επίσης, κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση της τοποθεσίας μας στους συνεργάτες μέσων ανάλυσης. Πολιτική Cookies