Σύνδεση      Εγγραφή     Sitemap     instagram facebook
download app
google play app store

Ωδή στην Ελευθερία 

Πρόκειται για μία θεατρική παράσταση που θα βασίζεται στα έργα του Διονυσίου Σολωμού  «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»  και «Ύμνος στην Ελευθερία». Τα έργα αυτά είναι γνωστά, αφορούν ιδιαίτερα την περιοχή μας αλλά και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ιδιαίτερα οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», έργο που αφορά στον αγώνα και τη θυσία των ελεύθερων πολιορκημένων Μεσολογγιτών, θεωρούμε αναγκαίο να  φτάσει στα σχολεία και μέσα από το θέατρο.

Το περιεχόμενο αφορά συνολικά τους αγώνες για την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό και θα αποτελέσει , ιδιαίτερα για τα σχολεία και τους μαθητές, μία ιστορική γνώση με πιο εύληπτο τρόπο.

Την υλοποίηση της πρότασης αναλαμβάνει το «Άρμα Θέσπιδος» υπό την εποπτεία του προέδρου κ. Πέτρου Βάη.

Προτείνεται να περιοδεύσει σε όλα τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Νοτιοδυτικής Ελλάδας, καθώς και σε θεατρικούς χώρους της περιφέρειας.

Στο πρόγραμμα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας για την επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, με τον τίτλο "ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", που κατατέθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχει γίνει παραγωγή πρωτότυπης θεατρικής παράστασης με τον τίτλο "Ελευθερία . Ο Ύμνος των Ελλήνων". Είναι μία παράσταση από το Άρμα Θέσπιδος - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ για το Μεσολόγγι, βασισμένη στα απομνημονεύματα του Σπύρου Μηλιού, στους "Ελεύθερους Πολιορκημένους" και στον "Ύμνο εις την Ελευθερίαν" του Διονύσιο Σολωμού.

Πέντε ηθοποιοί επίθεση σκηνής ζωντανεύουν τις μεγάλες στιγμές της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου. Βασισμένοι στην συνταρακτική περιγραφή των γεγονότων από τα απομνημονεύματα του στρατηγού Σπύρου Μηλιού που έζησε την πολιορκία μέσα από τα τείχη, οι ηθοποιοί της παράστασης αφηγούνται και αναπαριστούν όλη την ένδοξη και ηρωική αντίσταση των πολιορκημένων του Μεσολογγίου μέχρι τον αποκλεισμό του από το οθωμανικό στόλο. Επί σκηνής βλέπουμε την αγωνία και το πάθος των ηρώων, να δίνουν μάζες σώμα με σώμα, να φτιάχνουν υπονόμους και να τις πυροδοτούν, παιδιά να συμμετέχουν στις μάχης με πετροπόλεμο, γυναίκες να βοηθούν τη νύχτα στην επισκευή των προμαχώνων και όλοι μαζί να αρνούνται να συνθηκολογήσουν στις δελεαστικές προτάσεις των πολιορκητών για προσκύνημα και υποταγή στον τουρκικό ζυγό. 

Μετά από υπεράνθρωπη προσπάθεια, κερδίζοντας όλες σχεδόν τις συμπλοκές με τους εχθρούς σε στεριά και σε θάλασσα, οι πολιορκημένοι λυγίζουν από το καθεστώς του αποκλεισμού και της πείνας. Τότε, κάνοντας Δεύτερη Παναγιά τους την Ελευθερία, αψηφούν τις κακουχίες και το θάνατο και αποφασίζουν την ένδοξη Έξοδο τους.

Αυτή η Έξοδος, που άλλη τέτοια δεν υπάρχει στην παγκόσμια ιστορία και είναι από μόνη της "λογοτεχνία" της Ελληνικής επανάστασης και της Παγκόσμιας Ιστορίας, φωτίζεται επί σκηνής με το ποιητικό λόγο του Διονύσιου Σολωμού. Οι στίχοι των "Ελεύθερων Πολιορκημένων" και "ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν" είναι η άλλη γλώσσα των ηρώων του Μεσολογγίου. Επί σκηνής βλέπουμε πως ο ένας εμψυχώνει τον άλλο , πως αψηφούν τις κακουχίες, πως νικούν τον τρόμο και τον φόβο πως "Δεν κλαίνε για τον σκοτωμό, που θε να σκοτωθούνε, μόνο κλαίνε για το σκλαβωμό, που θε να σκλαβωθούνε" και τέλος πως αψηφούν και την ύστατη στιγμή, παρά την δεινή τους κατάσταση, το προσκύνημα στον Σουλτάνο. Ορμούν με αυτοθυσία άντρες, γυναίκες και παιδιά στον εχθρό και η ανδρεία τους συγκλονίζει όλη την υφήλιο. "Τα μάτια μου δεν είδαν τόποι ενδοξότερον από τούτο το Αλωνακίου-Βουλιαγμένης" όπως λέει ο Εθνικός μας ποιητής.

Η παράσταση "Ελευθερία. Ο Ύμνος των Ελλήνων" είναι μία παράσταση επικού θεάτρου. Επειδή βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, η δραματική επεξεργασία και η σκηνοθεσία του έργου στοχεύουν σε μία διαυγή αναπαράσταση των γεγονότων, με μία πλήρη ψυχοσωματική συμμετοχή των ηθοποιών. Στο έργο υπάρχουν χαρακτήρες που, όπως και στα πραγματικά γεγονότα ο κάθε άνρθωπος, έτσι και ο κάθε χαρακτήρας δοκιμάζεται διαφορετικά από την σκληρή πραγματικότητα αλλά όλοι στο τέλος καταλήγουν στην πιο γενναία πράξη. Η χορογραφία και η κίνηση των πρωταγωνιστών της παράστασης θα υποστηρίζει των συνταρακτικό λόγο του εθνικού μας ποιητή. Το σκηνικό της παράστασης θα είναι ένα σκηνικό πολέμου, ένας προμαχώνας, που όπως οι πολιορκημένοι κατά την διάρκεια της παράστασης μεταμορφώνονται σε ήρωες, έτσι και ο απλός προμαχώνας θα μεταμορφωθεί σε "ιερό τόπο δόξας". Τα κοστούμια και οι φωτισμοί θα υποστηρίξουν με λιτότητα και καθαρότητα αυτή τη μεταμόρφωση. Η παράσταση "Ελευθερία. Ο Ύμνος των Ελλήνων" είναι μία παράσταση - πρόταση επικού θεάτρου από το Άρμα Θέσπιδος - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, που θέλει να συνταιριάξει τα ιστορικά στοιχεία του Μεσολογγίουμε την ποίηση του Διονυσίου Σολωμού, να ψυχαγωγήσει τον θεατή κάνοντας τον μάρτυρα όχι μόνο των πραγματικών γεγονότων αλλά και της εσωτερικής πορείας των αγωνιστών, από τον τρόμο της σκληρότητας του πολέμου, στην αυταπάρνηση και τον ηρωισμό. 

 

 

ΤΟΠΟΣ: ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ, ΠΑΤΡΑ

ΧΡΟΝΟΣ: 25/06/2021

 

 

123

Ψηφιακό σύστημα πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας
και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
ΟΠΣ 5069382
123

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Επικοινωνήστε μαζί μας

για υποστήριξη στην εγγραφή και τη χρήση
του διαχειριστικού υποσυστήματος του παρόντος Portal: 2611 100 238

Search

Χρησιμοποιούμε cookies ώστε η τοποθεσία μας να λειτουργεί σωστά, να εξατομικεύουμε περιεχόμενο και διαφημίσεις, να παρέχουμε λειτουργίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να αναλύουμε την κυκλοφορία μας. Επίσης, κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση της τοποθεσίας μας στους συνεργάτες μέσων ανάλυσης. Πολιτική Cookies