Σύνδεση      Εγγραφή     Sitemap     instagram facebook
download app
google play app store

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΧΑΪΑΣ

Η Πάτρα την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ήταν μία από τις σπουδαιότερες και τις πλέον ευημερούσες πόλεις της Πελοποννήσου, κυρίως λόγω της γεωγραφική της θέσης στα ταξίδια προς τη δύση και της γειτνίασής της με τα Ιόνια νησιά -που δεν ήταν ποτέ κάτω από την οθωμανική κατοχή, με συνέπεια την ανάπτυξη του εμπορίου και το μεγάλο ενδιαφέρον της Υψηλής Πύλης για την πόλη, τόσο για οικονομικούς όσο και για στρατηγικούς λόγους . Εξαιτίας της οικονομικής ευμάρειας της πόλης αρκετοί πατρινοί έμποροι είχαν οριστεί πρόξενοι των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πόλεων.

Παράλληλα πολλοί από αυτούς, όπως οι αδερφοί Πετμεζά και Ζαΐμη, ο Ασημάκης Φωτήλας κ.ά., είχαν εισχωρήσει στη Φιλική Εταιρεία και προετοίμαζαν το έδαφος για την επανάσταση συγκεντρώνοντας χρήματα, πυρομαχικά και εξοπλισμό για τον επικείμενο αγώνα. Στην Πάτρα είχε καταφθάσει και ο Μακρυγιάννης με σκοπό να φέρει σε επαφή όλους τους αρχηγούς και να συντονίσει την επαναστατική προσπάθεια. Τις ιδιαίτερες αυτές πτυχές της ιστορίας της πόλης των Πατρών σε μία δεδομένη χρονική στιγμή, οι οποίες αποτελούν συστατικά στοιχεία της Τοπικής Ιστορίας της Αχαΐας, θα προσπαθήσει να προσεγγίσει η εκπαιδευτική δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας με τίτλο: Ανακαλύπτω την Πάτρα των Επαναστατικών χρόνων.

Στόχος της δράσης είναι η κατανόηση της έννοιας τη τοπικής ιστορίας από τους μαθητές όλων των βαθμίδων, καθώς αυτή συμβάλλει στη διαμόρφωση της ιστορικής συνείδησης.

Η μελέτη της τοπικής ιστορίας δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη προσωπική, κοινωνική και εθνική ταυτότητα, ενώ παράλληλα μπορεί να συνειδητοποιήσει τη συμβολή των ανθρώπων του άμεσου περίγυρού του στη δημιουργία της ιστορίας.

Η δημιουργία του εκπαιδευτικού πακέτου με το πλούσιο εποπτικό υλικό και τις παράλληλες βιωματικές δράσεις, οι οποίες θα γίνονται σε άμεση συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, πιστεύουμε ότι θα επιτρέψει στους μαθητές και στις μαθήτριες όχι μόνο να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου τους μέσα από την επαφή με ποικίλες ιστορικές πηγές, αλλά και να αφυπνίσουν την ερευνητική τους διάθεση και να μυηθούν στην ιστορική μέθοδο. 

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΧΑΪΑΣ
Ανακαλύπτω την Πάτρα των επαναστατικών χρόνων

 

ΤΟΠΟΣ: Δημοτικά Σχολεία Πατρών/ Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.  

ΧΡΟΝΟΣ: ΙΟΥΝΙΟΣ- ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021

 

123

Ψηφιακό σύστημα πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας
και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
ΟΠΣ 5069382
123

Χρησιμοποιούμε cookies ώστε η τοποθεσία μας να λειτουργεί σωστά, να εξατομικεύουμε περιεχόμενο και διαφημίσεις, να παρέχουμε λειτουργίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να αναλύουμε την κυκλοφορία μας. Επίσης, κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση της τοποθεσίας μας στους συνεργάτες μέσων ανάλυσης.

Search