Σύνδεση      Εγγραφή     Sitemap     instagram facebook
download app
google play app store
Διαδρομές

  ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Πολιτιστική Διαδρομή Αρχαίων θεάτρων στην Αιτωλία

ΣΗΜ.: Η διαδρομή απεικονίζεται στον χάρτη με πορτοκαλί χρώμα.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Στην Αιτωλία, μεταξύ άλλων χώρων θέασης και ακρόασης, υπάρχουν τρία πολύ σημαντικά θέατρα. Τα θέατρα είναι αποτέλεσμα της πολιτιστικής και οικονομικής άνθισης των τριών κυριότερων πόλεων της Αιτωλίας της Καλυδώνας, των Οινιαδών και της Πλευρώνας.

 

 

 

ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Πολιτιστική Διαδρομή Αρχαίων θεάτρων στην Αιτωλία - χάρτης

ΣΗΜ.: Η διαδρομή απεικονίζεται στον χάρτη με πορτοκαλί χρώμα.

 

 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ 

 

ΜΕΡΟΣ 1ο

08:30 – Αναχωρούμε από το λιμάνι του Μεσολογγίου προς το Αιτωλικό (Διάρκεια 15’).

08:45 – Επισκεπτόμαστε την πρότυπη μεταποιητική μονάδα παραγωγής αυγοτάραχου. Εκεί ο Πέτρος  μας μυεί στα μυστικά της παραγωγής του χρυσού της λιμνοθάλασσας, αυτού του ξακουστού γαστρονομικού προϊόντος, του αυγοτάραχου της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού. ( Διάρκεια 1 ώρα και 30 λεπτά). 

10:15 – Αναχωρούμε για την Επισκοπή της Μάστρου, που αποτελούσε έδρα του επισκόπου Αχελώου τον 13ο αι. ενώ, σήμερα, θεωρείται μνημείο μοναδικό στα Βαλκάνια και ενημερωνόμαστε για τη σημασία και τη σπουδαιότητά του. (Διάρκεια 45’)

11:00 - Κατευθυνόμαστε στον Αρχαιολογικό χώρο των Οινιάδων. ( Διάρκεια 15’)

11:15 - Ξενάγηση στο χώρο, το αρχαίο θέατρο και το αρχαίο νεώριο (Διάρκεια 2 ώρες)

13:15 – Αναχωρούμε  για το Οινοποιείο Σωτηρίου. (Διάρκεια 30 λεπτά)

13:45 - Παραδοσιακή γαστρονομική εκδήλωση με τοπικά προϊόντα, τοπικές συνταγές και οίνους από το κτήμα Σωτηρίου ( Διάρκεια 1 ώρα 30 λεπτά).

15:15 – Αναχώρηση για το Μεσολόγγι  (Διάρκεια 1 ώρα).

16.15 – Ελεύθερος χρόνος στην πόλη

  

 

 

ΜΕΡΟΣ 2ο

Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου Αιτωλικού 

08:30 – Συναντιόμαστε στο ξενοδοχείο όπου θα φύγουμε για τον αρχαιολογικό χώρο της Πλευρώνας (Διάρκεια 30 ’)

09:00 - Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Πλευρώνας. (Διάρκεια 1 ώρα και 30’)

10:45 - Αναχώρηση για τον αρχαιολογικό χώρο της Καλυδώνας. (Διάρκεια 20’)

11:15 - Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Καλυδώνας. (Διάρκεια 1 ώρα και 30’)

12:45 - Αναχώρηση για το Βοτανικό Κήπο «Ζέλιος ΓΗ»  (Διάρκεια 30’)

13:15 - Ξενάγηση στον Βοτανικό Κήπο «Ζέλιος ΓΗ»  -  (Διάρκεια 1 ώρα και 15’)

14.30 - Παραδοσιακή γαστρονομική εκδήλωση με τοπικά προϊόντα, τοπικές συνταγές και οίνους από την Αιτωλική Γη ( Διάρκεια 2 ώρες).

16.30 - Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση και ελεύθερο  πρόγραμμα (Διάρκ. 30 ’).

 


 

ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Διαδρομή πολιτισμού, Περιβάλλοντος & Ιστορίας στην Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου Αιτωλικού - Χάρτης

ΣΗΜ.: Η διαδρομή απεικονίζεται στον χάρτη με μπλέ χρώμα.

 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ 

 

ΜΕΡΟΣ 1ο

08:30 – Αναχωρούμε προς το νησάκι της Κλείσοβας στη Λιμνοθάλασσα. (Διάρκεια 10’). 
Ξενάγηση σχετικά με την Ιστορία της πολιορκίας και την ιστορική μάχη της Κλείσοβας. Αναφορά στην Αγία τριάδα και τα πιστοποιημένα Ιαματικά λασπόλουτρα. (Διάρκεια 30’). 

09:15 – Αναχωρούμε για τη γραφική Τουρλίδα και με την άφιξή μας επιβιβαζόμαστε στις παραδοσιακές γαΐτες ,(Διάρκεια 5’). 

09:20 – Διάπλους της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού,, περιοχής προστατευόμενης από την συνθήκη Ramsar, και περιμετρικά των παραδοσιακών (δ)ιβαριών των ψαράδων.  (Διάρκεια 30’)

09:50 - Επίσκεψη στο νησί του Άη Σώστη. Πληροφορούμαστε την ιστορική και οικονομική σημασία του νησιού όταν προεπαναστατικά λειτουργούσε το παλαιότερο ναυπηγείο της περιοχής και ξεναγούμαστε αναφορικά με την περιβαλλοντική σημασία της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού, μιας περιοχής προστατευόμενης από την συνθήκη Ramsar.  (Διάρκεια 1 ώρα).

10:50 - Επίσκεψη σε φυσικό ιχθυοτροφείο στη λιμνοθάλασσα. Πληροφορούμαστε την ιστορική και οικονομική σημασία των  (δ)ιβαριών και της αλιευτικής τέχνης (Διάρκεια 1 ώρα).

12:10 - Επιστροφή στην γραφική Τουρλιδα. ,(Διάρκεια 25’). 

12:40 – Επίσκεψη στο Μουσείο Άλατος (Διάρκεια 1 ώρα).

13:50 - Γαστρονομική Παραδοσιακή εκδήλωση με τοπικά προϊόντα, τοπικές συνταγές και προϊόντα από την λιμνοθάλασσα στο γραφικό λιμανάκι της Τουρλίδας δίπλα στην θάλασσα ( Διάρκεια 1 ώρα 30 λεπτά).

 

 

ΜΕΡΟΣ 2ο

Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου Αιτωλικού 

08:30 – Αναχωρούμε για τις Αλυκές Μεσολογγίου. (Διάρκεια 10’). 

08:40 - Ξεναγούμαστε στην Άσπρη Αλυκή και φωτογραφιζόμαστε στους λόφους του αλατιού (Διάρκεια 30’). 

09:20 – Αναχωρούμε για το Αιτωλικό τη «Μικρή Βενετία» της Ελλάδας. (Διάρκεια 15’). 

09:40 – Ξεναγούμαστε στο Μουσείο Χαρακτικής Τέχνης της Βάσως Κατράκη, βραβευθείσας με τέσσερα πρώτα διεθνή βραβεία., (Διάρκεια 1 ώρα’).

10:50 - Ξενάγηση στο Μουσείο Ναυτικής Τέχνης Αιτωλικού (Διάρκεια 1.ώρα’). 

11:50 – Ξεναγούμαστε στο Λαογραφικό Μουσείο Αιτωλικού, (Διάρκεια 40 ώρα’). 

12:40 – Βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια του νησιού θαυμάζοντας τα παραδοσιακά καλντερίμια, την αρχιτεκτονική των σπιτιών του 18ου αι. και τις εκκλησίες που κρύβουν θησαυρούς ανεκτίμητης ιστορικής αξίας (Διάρκεια 35’).

13:15 - Γαστρονομική στάση για μεσημεριανό με αυθεντικές γεύσεις του τόπου στην καρδιά του Αιτωλικού στην ταβέρνα «Μονόματος»

 

  


 

ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

 

Διαδρομή πολιτισμού, Περιβάλλοντος & Ιστορίας στην Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου Αιτωλικού

 

ΣΗΜ.: Η διαδρομή απεικονίζεται στον χάρτη με μπλέ χρώμα.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας, και η δεύτερη μεγαλύτερη της Μεσογείου. Είναι δημιούργημα της εξελικτικής φυσικής διαδικασίας που δίνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια οι εκβολές δύο ποταμών της Αιτωλοακαρνανίας , του Αχελώου και του Ευήνου.

Είναι μέρος του «Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Εύηνου και νήσων Εχινάδων» (ΦΕΚ 477/31 Μαΐου 2006) και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Μεσογείου με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, (Ramsar και Natura 2000).

Η φύση δημιούργησε μια από τις ομορφότερες περιβαλλοντικές περιοχές με ένα πολύμορφο μικροκλίμα που αποτελεί τον πλέον ιδανικό χώρο ιχθυοπαραγωγής, προσφέροντας  άφθονη τροφή στα ψάρια και τις πιο ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή ενώ παράλληλα ευνοούνται η αναπαραγωγή και διαβίωση πάμπολλων  ειδών πουλιών. Καταγράφονται στην περιοχή περισσότερα από 300 είδη πουλιών και στις 4 εποχές του χρόνου, σε όλο το περιβαλλοντολογικό σύμπλεγμα της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού και που αποτελούν περίπου το 80% του συνολικού αριθμού των ειδών που απαντά κανείς στην Ελλάδα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι 32 από τα 38 αρπαχτικά όρνεα που υπάρχουν στην Ευρώπη. Ο Σπιζαετός, ο Κραυγαετός, ο Μαυρόγυπας, ο Θαλασσαετός, ο Bασιλαετός, ο Φιδαετός, η Ποντικοβαρβακίνα, ο Πετρίτης, το Βραχοκιρκίνεζο, το Διπλοσάινο, το Ξεφτέρι και οι Xουλιαρομύτες διαβιούν είτε όλο το χρόνο, είτε εποχιακά στην ευρύτερη περιοχή της Λιμνοθαλλασας και στους γύρω ημιορεινούς όγκους, καθώς βρίσκουν ιδανικές συνθήκες διαβίωσης και διαμονής. Μοναδική ξεχωριστή εμπειρία η παρατήρηση των φλαμίγκος που ομορφαίνουν με την παρουσία τα τελευταία χρόνια για σχεδόν όλο το χειμώνα μέχρι την Άνοιξη και σε μεγάλους πληθυσμούς, μεγάλα υδάτινα τμήματα της  λιμνοθάλασσας. Μαζί τους ξεχειμωνιάζουν οι ελληνικοί Αργυροπελεκάνοι, αλλά και άλλα πουλιά όπως Σκαλίδρες, Τρύγγες, Τουρλιά, που τα βλέπουμε σε όλο το εύρος του οικοσυστήματος της Λιμνοθάλασσας, διαμορφώνοντας έναν πανέμορφο καμβά για τους λάτρεις της ορνιθο-παρατήρησης.

Η σπουδαιότητα αυτού του περιβαλλοντολογικού διαμαντιού της φύσης, που περιγράφεται πολύ στοχευμενα και ως κιβωτός της ζωής, οδήγησε στην προστασία του από την συνθήκη Ramsar και στην ένταξη της στο δίκτυο Natura 2000.

Το ιδιαίτερο τοπίο έχει επηρεάσει βαθύτατα την ανθρώπινη δραστηριότητα της όποιας πρώτα σημάδια ζωής ανιχνεύονται από τα νεολιθικά χρόνια (Κόκκινη σπηλιά στη νότια πλευρά του λόφου του Αγ. Ηλία),και συνεχίζονται ακούραστα μέσα στους αιώνες, από την προϊστορική  εποχή, τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς , το Μεσαίωνα, τους νεότερους χρόνους και μέχρι τις μέρες μας.

Η ανθρωπογενείς παρεμβάσεις σε όλο το διάστημα παρουσίας του στην περιοχή αλλά ιδιαίτερα στο διάστημα 1960-1995, διαμόρφωσαν την γεωμορφολογία της περιοχής δημιουργώντας ένα σύστημα 6 λιμνοθαλασσών που παρουσιάζουν ιδιαίτερα και διαφορετικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα διακρίνονται στις,

1) Λιμνοθάλασσα Βορείου Διαύλου Κλείσοβας
2) Λιμνοθάλασσα Κλείσοβας
3) Κεντρική λιμνοθάλασσα
Στο μέτωπο της κεντρικής λιμνοθάλασσας υπάρχουν τα ιχθυοτροφεία (αλιευτικές θέσεις): Τουρλίδα, Βασιλάδι, Σχοινιάς και Προκοπάνιστος.
4) Λιμνοθάλασσα Θολής
5) Λιμνοθάλασσα Παλαιοποτάμου
6) Λιμνοθάλασσα Αιτωλικού (Κανάλι Αιτωλικού).

Η ευρύτερη περιοχή του υδροβιότοπου λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού περιλαμβάνει παράκτια οικοσυστήματα, βάλτους, αλυκοποιημένες εκτάσεις και αποστραγγισμένες εκτάσεις που αποδόθηκαν στη γεωργία. 

 

 

ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

 

 

123

Ψηφιακό σύστημα πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας
και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
ΟΠΣ 5069382
123

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Επικοινωνήστε μαζί μας

για υποστήριξη στην εγγραφή και τη χρήση
του διαχειριστικού υποσυστήματος του παρόντος Portal: 2611 100 238

Search

Χρησιμοποιούμε cookies ώστε η τοποθεσία μας να λειτουργεί σωστά, να εξατομικεύουμε περιεχόμενο και διαφημίσεις, να παρέχουμε λειτουργίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να αναλύουμε την κυκλοφορία μας. Επίσης, κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση της τοποθεσίας μας στους συνεργάτες μέσων ανάλυσης. Πολιτική Cookies