ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΠΕΓΟΥΛΑΚΙΟΥ – ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ / ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ – ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΓΙΑΝΝΙΑ

Το Σάββατο 22/05/2021 & την Κυριακή 23/05/2021 πραγματοποιήθηκε από τον Σκοπευτικό Όμιλο Πάτρας μουσειακή έκθεση παραδοσιακών όπλων του Αγώνα.

 

Η έκθεση φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου Μπεγουλακίου και ήταν ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο ημερών. Η συλλογή, που εκτέθηκε είναι εκπαιδευτικού χαρακτήρα, καθώς βασικός στόχος των εμπλεκόμενων διοργανωτών - εκθετών είναι η ενημέρωση και παρουσίαση των εκθεμάτων μέσω προβολής διαφανειών (slides) σε μαθητές (μέσω των σχολείων) και νέους, αλλά και γενικότερα σε όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Υπεύθυνος για την ενημέρωση – παρουσίαση αυτή ήταν ο πρόεδρος του Σκοπευτικού Ομίλου Πάτρας, κ. Κωνσταντίνος Βαγγελάκος.

 

Την Κυριακή 23/05/2021 πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση στην πλατεία Γιαννιά.

 

Αρχικά διαβάστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου, θα γίνει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και θα ακολουθήσει η κατάθεση στεφάνων από επίσημους φορείς και συλλόγους. Στη συνέχεια θα γίνει ιστορική ανάλυση της δράσης του Αγωνιστή Γιαννιά μέχρι το θάνατό του από λαογράφο – ιστορικό. Ακολούθησαν αναφορές ιστορικών πολεμικών γεγονότων και ανάλυση αυτών μέχρι τον απαγχονισμό του από το Σκοπευτικό Όμιλο Πάτρας και την κ. Κωνσταντίνα Ζάγκλα (χοροδιδάσκαλο Πολιτιστικού Συλλόγου Μπεγουλακίου).

Μετά το πέρας των ομιλιών έγινε απονομή τιμητικής πλακέτας στους προσκεκλημένους του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπεγουλακίου. Η λήξη της εκδήλωσης έγινε από τη χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπεγουλακίου συνοδεία παραδοσιακών οργάνων με το ιστορικό τραγούδι «Γιαννιά». Σε ύστερο χρόνο πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αντρωνίου Ηλείας αντίστοιχη εκδήλωση ανταποδοτικού χαρακτήρα. Την επιμέλεια όλων των εκδηλώσεων έχει η κ. Κωνσταντίνα Ζάγκλα (χοροδιδάσκαλος).

ΤΟΠΟΣ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΙΑΝΝΙΑ, ΠΑΤΡΑ.

ΧΡΟΝΟΣ: 20/6/2021

 

 

 Ψηφιακό σύστημα πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας
και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
ΟΠΣ 5069382

©2022 Π.Δ.Ε. - Η ΓΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ. All Rights Reserved. Designed By DYNACOMP S.A.

Search