ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ –ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ-ΑΚΡΑΤΑΣ / «ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΗΡΩΙΚΑ ΤΟΥΦΕΚΙΑ - ΠΟΡΤΕΣ ΑΓΡΙΔΙΟΥ, 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821» - ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ -ΝΩΝΑΚΡΙΔΑ 1821-2021

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Εθνεγερσία οι φορείς πολιτισμού του τόπου μας σχεδίασαν και υλοποιήσαν εορταστικές εκδηλώσεις στην Ανατολική Αιγιάλεια. Τιμήσαμε την πρώτη Ελληνική προεπαναστατική επίθεση στις Πόρτες Αγριδίου στις 14 Μαρτίου 1821 από τον οπλαρχηγό Νικόλαο Σολιώτη και τους Νωνακριδείς οπλαρχηγούς, η οποία σήμανε την απαρχή του αγώνα ενάντια στους Οθωμανούς δυνάστες.

Με τον τίτλο: «Τα πρώτα ηρωικά τουφέκια - Πόρτες Αγριδίου, 14 Μαρτίου 1821» έλαβαν χώρα μια σειρά μουσικοθεατρικών δρώμενων στην ορεινή Αιγιάλεια και στην Ακράτα με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας του εθνικού ξεσηκωμού (η στοχοθεσία και η όλη παρουσίαση έχει υποβληθεί ήδη στην Περιφέρεια με λεπτομερή αναφορά σταδίων) Στόχος των εκδηλώσεων είναι να αναδειχτεί η θέση της Αιγιάλειας σήμερα μετά από μία πορεία 200 χρόνων. Το περιεχόμενο των εκδηλώσεων αυτών θα φιλοξενηθεί σε ένα Επετειακό Λεύκωμα σε έντυπη και ψηφιακή μορφή για τη Νωνάκριδα 1821-2021.

Γνωρίζοντας τη σπουδαιότητα μιας τέτοιας πράξης ηρωικής εξέγερσης αποδώσαμε φόρο τιμής στους πρωτεργάτες αγωνιστές της ιστορικής Νωνάκριδας με στόχο να αναδείξουμε την τοπική μας ιστορία και τον ιστορικό μας πλούτο με μια σειρά μουσικοθεατρικών εκδηλώσεων. Το περιεχόμενο αυτών των εκδηλώσεων σε ό,τι αφορά κείμενα, φωτογραφικό υλικό και άλλο διαδραστικό υλικό αποτελεί και το περιεχόμενο της έκδοσης. Στην υλοποίηση της έκδοσης συμμετείχαν ενεργά τα μέλη των Δ.Σ. του ιστορικού πολιτιστικού Συλλόγου η «Αναγέννησις» και τα μέλη του μουσικοχορευτικού Συλλόγου της Φιλαρμονικής Ακράτας, καθώς και εθελοντές εκπαιδευτικοί από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αιγιάλειας. Αναντίρρητα ένα πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα στην περιοχή της Ανατολικής Αιγιάλειας του πρώην Δήμου Νωνάκριδας και τα τελευταία χρόνια μια ομάδα ενεργών πολιτών αναδεικνύει με έμπνευση και σεβασμό στην ιστορία και στα γεγονότα.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση μας:

Επετειακή έκδοση αναμνηστικού λευκώματος- «Νωνάκριδα 1821-2021»

Δημιουργία ψηφιακού δίσκου που περιλαμβάνει:
• τα θεατρικά κείμενα από 4 θεατρικές παραστάσεις 2018, 2019, 2020, 2021
• ιστορικές αναφορές,
• σπάνια ιστορικά επεισόδια τοπικής εμβέλειας,

ΤΟΠΟΣ: Επιλέξαμε οι δράσεις να υλοποιηθούν και να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό στους φυσικούς χώρους σε όλη την Αιγιάλεια π.χ πλατεία Αγριδίου, ιερός Αγίου Γεωργίου Σόλο, Καστράκι Σόλου-πρόποδες Χελμού, αναδεικνύοντας συνάμα έντυπα και ψηφιακά το χωροχρόνο της Αχαϊκής γης μέσα από το πάντρεμα ιστορικού και φυσικού κάλλους. Παρουσίαση της έκδοσης στην Ακράτα: Αίθουσα εκδηλώσεων «Αναγέννησις»

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΗΣ: 27/6/2021

 Ψηφιακό σύστημα πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας
και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
ΟΠΣ 5069382

©2022 Π.Δ.Ε. - Η ΓΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ. All Rights Reserved. Designed By DYNACOMP S.A.

Search